• Οικονομία

    «Πάγωσαν» δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης


    Αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις οι ασφαλισμένοι για να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας ή από τις οποίες έλειπαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή σε σχέση με τις οποίες οφείλονταν ασφαλιστικές εισφορές φαίνεται ότι αποκόπηκαν από την καταμέτρηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και κατ’ επέκταση και από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημοσιοποίησε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, εντοπίστηκε παράνομη μεταφορά αιτήσεων συνταξιοδότησης σε φάση «αδρανοποίησης». Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Εργασίας τέθηκαν σε αδράνεια περίπου 45.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για περισσότερες από 90.000.

    Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που «πάγωσαν» αφορούν τις παρακάτω περιπτώσεις ασφαλισμένων:

    – Συντάξεις ασφαλισμένων του εξωτερικού.

    – Συντάξεις ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.

    – Συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης που δεν έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απονομή τους.

    – Συντάξεις ακόμη και από έναν φορέα που όμως δεν πληροί τις προϋποθέσεις είτε ηλικιακές είτε τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. και πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την περίοδο 2017- 2018 έγινε αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, του συστήματος δηλαδή που περνούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, και κάποιοι αφαίρεσαν αυθαίρετα κάποιες από αυτές.

    Ο πρώην υπουργός εκτιμά μάλιστα ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ ήταν να παρουσιάσουν μικρότερο αριθμό εκκρεμών συντάξεων στην τρόικα. Παράλληλα, αφήνεται να εννοηθεί ότι η όποια μεθόδευση είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση του πλεονάσματος στο Ταμείο.

    Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει το θέμα ιδιαιτέρως σοβαρό και αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως απαιτείται παρέμβαση της δικαιοσύνης, προκειμένου να εξακριβωθεί μέσω του ηλεκτρονικού αποτυπώματος ο αριθμός και η ταυτότητα των ατόμων που προέβησαν σε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου κάνει λόγο για «πρωταπριλιάτικο ψέμα».

    «Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων. Καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί. Τεχνικά δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος.

    Υποστηρίζει ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης είτε διεκπεραιώνονται με την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων είτε απορρίπτονται επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, για να προσθέσει και μια τρίτη κατηγορία, αυτή των αιτήσεων που η επεξεργασία τους βρίσκεται σε αναστολή επειδή λείπουν αναγκαία δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία και ζητούνται από τους ασφαλισμένους.

    Για κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, ο ασφαλισμένος ενημερώνεται, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της αίτησής του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απόφαση – καταπέλτης: Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή αναδρομικών σε περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τετραπλό σοκ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους



    ΣΧΟΛΙΑ