• Business

    Intel: Εγκαταλείπει το deal των 5,4 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Tower Semiconductor

    Ο CEO της Intel, Pat Gelsinger

    Ο CEO της Intel, Pat Gelsinger


    Η Intel εγκατέλειψε την προσπάθειά της για την εξαγορά της Tower Semiconductor, βάζοντας τέλος στο προτεινόμενο deal των 5,4 δισ. δολαρίων, καθώς απέτυχε να εξασφαλίσει έγκαιρα την έγκριση των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών.

    Η Intel συμφώνησε μαζί με την Tower να τερματίσουν τη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2022, ανέφερε σε δήλωσή της την Τετάρτη η αμερικανική εταιρεία του Dow Jones. Η ισραηλινή εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία ακυρώθηκε. Οι δύο εταιρείες αναμενόταν να ακυρώσουν τη συμφωνία αφού δεν έλαβαν έγκριση από την Κίνα, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg News.

    Οι μετοχές της Tower υποχώρησαν έως και 12% στο Τελ Αβίβ, τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση από το 2020 και υποχώρησαν παρόμοιο ποσοστό στις προκαταρκτικές συναλλαγές στις ΗΠΑ. Οι μετοχές της Intel υποχώρησαν 0,1% στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

    Η αγορά της ισραηλινής εταιρείας ήταν ο «θεμέλιος λίθος» του σχεδίου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Intel, Pat Gelsinger, για να εισέλθει σε ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο τμήμα της βιομηχανίας ημιαγωγών στο οποίο κυριαρχεί η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Η Tower έχει σχετικά μικρή παρουσία σε αυτόν τον τομέα — όπου οι εταιρείες κατασκευάζουν τσιπ για πελάτες βάσει συμβολαίου — αλλά είχε την απαραίτητη τεχνογνωσία και τους πελάτες που η Intel στερείται.

    Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν καταστήσει όλο και πιο δύσκολη την εξασφάλιση έγκρισης για συναλλαγές που απαιτούν την υπογραφή από τις ρυθμιστικές αρχές στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα για αυτές που αφορούν ημιαγωγούς, έναν βασικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών.

    Η Κίνα εξετάζει τις συγχωνεύσεις που αφορούν ξένες εταιρείες με μεγάλη παρουσία στη χώρα και δεν είναι ασυνήθιστο να καθυστερεί η διαδικασία.

    Πέρυσι, η DuPont de Nemours διέλυσε μια προτεινόμενη εξαγορά της Rogers Corp. ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού απέτυχε να λάβει έγκαιρη έγκριση από το Πεκίνο. Το 2018, η Qualcomm  με έδρα τις ΗΠΑ απέσυρε μια προσφορά 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ολλανδική εταιρεία κατασκευής τσιπ NXP Semiconductors NV μετά από μακροχρόνιο έλεγχο από την κρατική διοίκηση για τον ανταγωνισμό.

    Άλλες συμφωνίες που υπόκεινται σε αντιμονοπωλιακή αναθεώρηση της Κίνας περιλαμβάνουν την εξαγορά της National Instruments Corp από την Emerson Electric Co. και την εξαγορά της VMWare Inc. από την Broadcom Inc. Αλλά αυτές δεν αφορούν παραδοσιακούς ημιαγωγούς.

    Όταν ανακοινώθηκε η συναλλαγή, η Intel είχε υπολογίσει πως θα χρειαζόταν «περίπου 12 μήνες». Από τον Οκτώβριο, ο κατασκευαστής τσιπ είπε ότι στόχευε το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά στη συνέχεια τον Μάρτιο προειδοποίησε ότι η ημερομηνία ενδέχεται να μεταφερθεί στο δεύτερο τρίμηνο.

    Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ήταν τα μεσάνυχτα της 15ης Αυγούστου.  Η Intel θα καταβάλει στην Tower ως αντάλλαγμα για τον τερματισμό της συμφωνίας 353 εκατ. δολάρια.

    Ενώ η Tower είναι ένα κλάσμα του μεγέθους της Intel και της TSMC όσον αφορά τα έσοδα, δραστηριοποιείται σε παλαιότερους τύπους τσιπ παραγωγής για μεγάλους πελάτες όπως η Broadcom. Το σχέδιο της Intel ήταν να συνδυάσει εργοστάσια στο δίκτυό της. Αν και δεν απαιτούν τις σύγχρονες τεχνικές παραγωγής που απαιτεί ένας επεξεργαστής Intel ή Nvidia Corp., πολλοί νέοι τύποι τσιπ για αγορές όπως τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να κατασκευαστούν σε αυτά τα παλαιότερα εργοστάσια.

    Οι επενδυτές είχαν ήδη προεξοφλήσει τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Η μετοχή του Tower που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 22% φέτος, σε σύγκριση με τη γενική άνοδο των μετοχών τσιπ. Έκλεισε την Τρίτη στα 33,78 δολάρια. Η Intel είχε προσφέρει 53 δολάρια ανά μετοχή.

    Διαβάστε επίσης

    Target: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο

    Τσικαλάκης (ΠΝΟ): Στα €848 μηνιαίως το επίδομα για τους τετραπληγικούς και παραπληγικούς ναυτικούς

    ΗΠΑ: Ανοδος 3,9% στις ενάρξεις κατοικιών τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ