• Οικονομία

    Παγκόσμια Τράπεζα: Τι προβλέπει για τα δυτικά Βαλκάνια

    • NewsRoom
    Παγκόσμια Τράπεζα

    Jim Yong Kim. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.


    Χαμηλότερα αναθεώρησε την πρόβλεψη της για οικονομική ανάπτυξη η Παγκόσμια Τράπεζα όσο αφορά τα δυτικά Βαλκάνια. Προβλέπει 3,2% το 2018 από 3,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της και προειδοποιεί ότι είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, αν η περιοχή θέλει βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

    Η τράπεζα σημειώνει επίσης ότι αναμένει πως η περιοχή, που περιλαμβάνει τις Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Σερβία, θα αναπτυχθεί 3,5% το 2019, χαμηλότερα από το 3,6% που προέβλεπε σε έκθεσή της το Νοέμβριο του 2017.

    Βασικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές τους, σύμφωνα με την τράπεζα και τα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters, είναι ο εμπορικός προστατευτισμός, η ομαλοποίηση των επιτοκίων παγκοσμίως, η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και η αβεβαιότητα σχετικά με τις αντιστροφές της εγχώριας πολιτικής.

    Στην έκθεσή της αναφέρει ότι ενώ η ανεργία υποχώρησε στις περισσότερες χώρες το 2017, κινείται από 13,5% στη Σερβία μέχρι 30,4% στο Κόσοβο.

    Μόνο η Σερβία και η Βοσνία είχαν πλεονάσματα το 2017. Στην υπόλοιπη περιοχή τα ελλείμματα συνεχίστηκαν, οδηγούμενα από τις επαναλαμβανόμενες δαπάνες, συχνά σε κοινωνικά οφέλη και επιδοτήσεις, που όμως δεν έχουν σωστούς στόχους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί οι τράπεζες βοήθησαν τον Σφακιανάκη : Τι ελπίζουν και τι τρέμουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fraport Greece: Γρήγορο κέρδος από την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μυτιληναίος: Γιατί η μετοχή του κέρδισε χθες 4%



    ΣΧΟΛΙΑ