• Οικονομία

    Ουγγαρία: Πέμπτη συνεχής μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

    • Bloomberg
    Βίκτορ Όρμπαν

    Βίκτορ Όρμπαν


    Μείωσε για πέμπτο μήνα το βασικό επιτόκιό της κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα η ουγγρική κεντρική τράπεζα, τερματίζοντας τη νομισματική έκτακτη κατάσταση που επιβλήθηκε πέρυσι, προκειμένου να σταματήσει η πτώση στο φιορίνι.

    Ειδικότερα, η Νομισματική Επιτροπή μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων μιας ημέρας στο 13%, όπως προέβλεπαν οι οικονομολόγοι του Bloomberg, στο ίδιο επίπεδο με το βασικό επιτόκιο.

    Η εστίαση των επενδυτών μετατοπίζεται τώρα στις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και στον ρυθμό μείωσης επιτοκίων για το υπόλοιπο του έτους, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη επισημάνει ότι δεν θα βρίσκονται πλέον σε «αυτόματο πιλότο» από τον Οκτώβριο.

    Ο διοικητής Γκιόργκι Ματόλτσι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί σε περίπου 7% έως τον Δεκέμβριο, έναντι του πανευρωπαϊκού υψηλού 16,4% τον Αύγουστο, προκαλώντας αποδυνάμωση στο φιορίνι καθώς οι επενδυτές ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι ο ταχύτερος αποπληθωρισμός μπορεί να διευρύνει το περιθώριο της κεντρικής τράπεζας για μείωση επιτοκίων.

    «Αν η κεντρική τράπεζα θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο από την αγορά στις προσδοκίες για τα επιτόκια, πρέπει να προβεί σε μια… γερακίσια έκπληξη τον Οκτώβριο», ανέφερε πριν από την απόφαση για το επιτόκιο ο Peter Virovacz, οικονομολόγος στην ING Bank Hungary.

    Επίσης, αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

    Το ουγγρικό νόμισμα ενισχύθηκε σχεδόν στα 390 φιορίνια ανά ευρώ την Τρίτη, σπάζοντας ένα εξαήμερο σερί απωλειών, όταν έχασε το 1,9% της αξίας του έναντι του ευρώ, στη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ 23 νομισμάτων αναδυόμενων αγορών μετά το πέσο Κολομβίας.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Ορμπαν και η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα για την οικονομική και νομισματική πολιτική την περασμένη εβδομάδα, καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να κατηγορήσει την άλλη για την ετήσια ύφεση και να λάβει τα εύσημα για τον αποπληθωρισμό.

    Διαβάστε επίσης: 

    Google: Ετοιμάζεται ειδικό ταμείο επιχειρηματικότητας για εταιρείες AI

    Η μεγάλη επιστροφή της Victoria’s Secret

    Μακρόν: «Σπρώχνει» την ΕΕ σε έναν πόλεμο $900 δισ. με την Κίνα;



    ΣΧΟΛΙΑ