• Οικονομία

    Ορατό το ενδεχόμενο ύφεσης στην Γερμανία – Οι επιπτώσεις σύρραξης Κίνας – Ταϊβάν

    • NewsRoom


    Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της ύφεσης στην Γερμανία, ενώ οι επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης σύρραξης Κίνας – Ταϊβάν αναμένονται δραματικές. Οι ειδικοί της τέταρτης ως προς τον ισολογισμό γερμανικής τράπεζας προβλέπουν βάσει αυτού του απαισιόδοξου σεναρίου δραματική συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,7% το 2022 και κατά 1,1% το 2023.

    Ενδεικτικό ότι για πέμπτο συνεχή μήνα μειώθηκαν σημαντικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα από χώρες εκτός ευρωζώνης. Ο Γεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, βλέπει την “γερμανική οικονομία σε ένα πόλεμο νεύρων μεταξύ κόστους για το φυσικό αέριο και υψηλού πληθωρισμού”.

    Οι επιπτώσεις της σύρραξης Κίνας με Ταϊβάν στην γερμανική οικονομία

    Και σαν να μην έφθαναν αυτά, το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν προβληματίζει τους γερμανούς οικονομολόγους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η γερμανική οικονομία ως εξαγωγική δύναμη χρειάζεται από τη μια την τεράστια κινεζική αγορά και από την άλλη τους ημιαγωγωγούς και τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που εισάγονται από την Ταϊβάν.

    Ο Μαξ Τσένγκλαϊν επικεφαλής του Ινστιτούτου Mercator Κινεζικών Σπουδών (MERICS) δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι “μια ένοπλη σύγκρουση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις στενές οικονομικές σχέσεις Κίνας-Γερμανίας, οι οποίες χτίζονται εδώ και δεκαετίες. Μια πιθανή κλιμάκωση θα είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις με σημαντικές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις”, δηλώνει ο γερμανός ειδικός.

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της εμμονής του Πεκίνου στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων έκαναν την Γερμανία να συνειδητοποιήσει πόσο εξαρτάται όχι μόνο από την Ρωσία, αλλά και την Κίνα. Σε περίπτωση που λόγω επίθεσης στην Ταϊβάν επιβληθούν κυρώσεις στην Κίνα, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ρωσία τόσο η γερμανική, όσο και η παγκόσμια οικονομία θα δεχθούν ισχυρότατο πλήγμα.

    Διαβάστε επίσης

    Ρουμανία: Σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β προχώρησε η κεντρική τράπεζα

    ΗΠΑ: Στα προ πανδημίας επίπεδα η ανεργία – Περισσότερες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο

    Κίνα: Αναστέλλει σε μια σειρά από τομείς την συνεργασία με τις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ