• Οικονομία

    ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις φόρων η Ελλάδα

    • NewsRoom


    Ελαφριά πτώση παρουσίασαν τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2018, παραμένοντας ωστόσο σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

    Αυτά αποκαλύπτει η νέα έκθεση του Οργανισμού Revenue Statistics 1965-2018, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο λόγος των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 38,7% έναντι 38,9% το 2017 και 38,7% το 2016. Ο αντίστοιχος λόγος για τις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε οριακά το 2018 στο 34,3%, από 34,2% το 2017.

    Στην κορυφή των χωρών του ΟΟΣΑ που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το ΑΕΠ στη δεκαετία 2008-2018 βρίσκονται η Ελλάδα και η Σλοβακία. Στην Ελλάδα, ο δείκτης αυξήθηκε, κατά το διάστημα αυτό, κατά 6,9 ποσοστιαίες μονάδες, από 31,8% που ήταν το 2017.

    Παράλληλα, η έκθεση του ΟΟΣΑ αναδεικνύει το γεγονός ότι η διάρθρωση των φορολογικών εσόδων της Ελλάδας, ανάλογα με τις πηγές προέλευσής τους, διαφέρει πολύ σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

    Πιο συγκεκριμένα, η κύρια πηγή εσόδων στην Ελλάδα το 2018 ήταν η φορολογία στα αγαθά και υπηρεσίες (ΦΠΑ και λοιποί φόροι), ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 15,1% του ΑΕΠ. Δεύτερη κυριότερη πηγή εσόδων ήταν οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση, που καταλαμβάνουν το 11,6% του ΑΕΠ, ενώ ακολουθούν τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος και κερδών (8,9% του ΑΕΠ) και η φορολογία της περιουσίας (3,1% του ΑΕΠ).

    Αντιθέτως, η πρώτη πηγή εσόδων για τις χώρες του ΟΟΣΑ το 2017 ήταν η φορολογία εισοδήματος και κερδών (11,6% του ΑΕΠ), με δεύτερη τη φορολογία των αγαθών και υπηρεσιών (10,9% του ΑΕΠ), ενώ ακολουθούν οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (9,1% του ΑΕΠ) και η φορολογία στην περιουσία (1,9% του ΑΕΠ).

    Η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιαπωνία και την Πολωνία είναι οι χώρες του ΟΟΣΑ, όπου η συμμετοχή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα συνολικά φορολογικά έσοδα είναι μεγαλύτερη από το 15%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβενία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 20,8%.

    Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των επτά χωρών του ΟΟΣΑ που τα περισσότερα έσοδα από τις εισφορές προέρχονται από τους εργαζόμενους, ενώ στις υπόλοιπες χώρες του Οργανισμού προέρχονται από τους εργοδότες.



    ΣΧΟΛΙΑ