• Οικονομία

    Έσπασαν το ρεκόρ οι αυξήσεις φόρων στην Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Μηδενική η ανάπτυξη

    • NewsRoom
    φορολόγηση


    Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις φόρων ανακηρύσσει την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, η οποία αποτελεί την εξαίρεση, στην γενικότερη τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των χωρών-μελών του Οργανισμού, να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και ιδιωτών, με σκοπό την τόνωση της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, «Tax Policy Reforms 2018», η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να επιβάλλει τόσους μεγάλους άμεσους και έμμεσους φόρους και να έχει μηδενική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, σχεδόν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ 2015 και 2016, ως αποτέλεσμα των φόρων που επιβλήθηκαν στα εισοδήματα και την κατανάλωση με το τρίτο Μνημόνιο.

    Πιο συγκεκριμένα η χώρας μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων, με αυξήσεις 2,5-3% του ΑΕΠ το 2015-2016. Πολλαπλάσια από όλες τις άλλες χώρες ήταν η αύξηση κυρίως στους έμμεσους φόρους, αλλά και στους φόρους εισοδήματος. Οριακή μείωση, της τάξεως του 0,2%-0,3%, καταγράφηκε μόνον στους φόρους Περιουσίας -λόγω αλλαγής των αντικειμενικών. Η Ελλάδα όμως όπως αναφέρουν οι μελετητές διατηρεί αυτά τα πρωτεία και στο διάστημα 2007- 2016 όπου οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (από το 30,4% στο 23%)

    Επιπλέον η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλλει τόσους μεγάλους φόρους, ενώ είχε μηδενική ανάπτυξη. Οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν 5% το 2016, ενώ η Οικονομία «κόλλησε» στο μηδέν –μετά και την νέα ύφεση το 2015- ενώ σχεδόν παντού αλλού στον κόσμο το ΑΕΠ των άλλων κρατών ανέβαινε.

    Το 2015-2016 ήταν η χώρα όπου οι φόροι αυξήθηκαν και, ταυτόχρονα, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν (ως ποσοστό του ΑΕΠ) όσο σε καμία άλλη χώρα. Την ίδια διετία, είχε και τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιων δαπανών, προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, καθώς αυτή η μείωση δεν φαίνεται να έγινε ορθολογικά, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

    Θλιβερή πρωτιά διεκδικεί η Ελλάδα και στο πεδίο της φορολογίας των ακινήτων λόγω της επιβολής του ΕΝΦΙΑ. Μεταξύ 2000 και 2016, σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφονται αυξήσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Ως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, καταλαμβάνοντας, μάλιστα, την έκτη θέση πίσω από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.

    Ειδική αναφορά γίνεται στο ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά το οποίο έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους σε Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος. Σημειωτέον, ότι με αυτά τα λόγω έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα των χωρών του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας ακόμα και τη Γαλλί

    Πρωταθλήτρια ακόμα και στην ανεργία των νέων ήταν η χώρα μας το 2017, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση. Συγκεκριμένα η μακροχρόνια ανεργία των νέων (άνω του ενός έτους) κατέγραψε ποσοστά 73% (δεύτερη μετά την Ιταλία με 59%) όταν ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες ήταν 31%.

    Στην Έκθεση τέλος γίνεται αναφορά στα προγραμματισμένα φορολογικά αντίμετρα, που προβλέπουν τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 26%, ως αντιστάθμισμα της δραστικής περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ (στα 5685 ευρώ), επιβαρύνοντας χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Ο ΟΟΣΑ πάντως επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτών των αντίμετρων τελεί υπό την έγκριση των Θεσμών.

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ



    ΣΧΟΛΙΑ