• Οικονομία

    Ολόκληρη η ρύθμιση για τα κορονοχρέη – Έως 72 δόσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    «Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (ΑΠΕ)


    Σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% θα μπορούν να αποπληρώσουν οι πληττόμενοι φορολογούμενοι τα χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία.

    Τη νέα ρύθμιση παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, με την τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα το πρωί με τους επικεφαλής των θεσμών, κατά την οποία «κλείδωσε» η συμφωνία για τη διευθέτηση των οφειλών της πανδημίας προς την εφορία και τα ταμεία.

    Ποια χρέη ρυθμίζονται

    Η νέα ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικών οφειλών όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές.

    Η ρύθμιση αυτή αφορά 826.435 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, οι οποίοι άφησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία, 2,26 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζονται πληγέντες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η ρύθμιση αφορά:

    • 134.455 επιχειρήσεις
    • 392.785 ελεύθεροι και
    • 299.195 φυσικά πρόσωπα

    Οι δικαιούχοι

    Το πλαίσιο των δικαιούχων θα αφορά τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων. Συγκεκριμένα, θα αφορά:

    • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
    • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
    • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
    • Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

    Αναβίωση 120 δόσεων

    Οι οφειλέτες που έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις, όπως οι 120 δόσεις, από το Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώσουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα που είχαν και στην αρχική ρύθμιση, με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Αυγούστου και οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν, θα μεταφερθούν στο τέλος της συμφωνημένης ρύθμισης.

    Διαβάστε επίσης:

    Προϋπολογισμός: Με έλλειμμα 9 δισ. έκλεισε το πρώτο εξάμηνο

    Τα πρώτα 12 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

    Κλείδωσε η ρύθμιση για τα κορονοχρέη από 36 έως 72 δόσεις



    ΣΧΟΛΙΑ