• Οικονομία

    Όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Τσίπρα-τραπεζιτών για τα «κόκκινα» δάνεια

    Στο Μαξίμου συζητούν για αύξηση της επιδότησης του ρεύματος


    Τα χέρια έδωσαν Αλέξης Τσίπρας και τραπεζίτες για το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη και το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή μέχρι το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν θα ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Για να εισέλθει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει το υπολειπόμενο δάνειο του να είναι έως 130.000 ευρώ.

    To οικογενειακό εισόδημα  δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12.500 χιλιάδες ευρώ για τον άγαμο και τις 22.000 ευρώ για ζευγάρι ενώ  θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κάτι που σημαίνει πως θα διαμορφώνεται στα 36.000 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά.

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτά τα κριτήρια καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών.

    Θα υπάρχει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου έως 25 επιπλέον χρόνια με την προϋπόθεση ωστόσο πως η ηλικία του δανειολήπτη δεν θα υπερβαίνει τα 80 έτη στη λήξη του δανείου.

    Παράλληλα συμφωνήθηκε μειωμένο επιτόκιο 2%, από 4 που ισχύει σήμερα. Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο euribor (αρνητικό σήμερα), με επιπλέον περιθώριο 2 μονάδες.

    Στον νέο νόμο θα ενταχθούν δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες.

    Οι δανειολήπτες που θα πληρούν τα κριτήρια και θα θελήσουν να ενταχθούν στο νέο νόμο  θα πρέπει να υποβάλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά στην νέα online πλατφόρμα που θα δημιουργήσουν οι τράπεζες, ενώ η ρύθμιση θα γίνεται εξωδικαστικά.

    Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα θα ενημερωθεί με τα πλήρη στοιχεία των δανειοληπτών από τις τράπεζες και την ΑΑΔΕ ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρες οικονομικό και περιουσιακό προφίλ για κάθε δανειολήπτη. Άλλωστε, το «κούρεμα» δεν θα είναι οριζόντιο,  αλλά θα εφαρμόζεται κατά περίπτωση  ανάλογα με το προφίλ αυτό. «Κούρεμα» θα εφαρμόζεται σε δάνεια το ύψος των οποίων υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Επιδότηση κατά το 1/3 της δόσης του στεγαστικού δανείου θα δικαιούνται τα φτωχότερα νοικοκυριά, όπως προκύπτει από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

    Η σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των επικεφαλής των τραπεζών, η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος καθώς και η κ. Θεανώ Φωτίου.

    Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.

    Οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν προετοιμασμένοι, καθώς είχαν ήδη ταυτοποιήσει δάνεια και δανειολήπτες με βάση τα ΑΦΜ και τους κωδικούς τους, προκειμένου να εντοπίσουν ακόμα και αυτούς που έχουν καταναλωτικά ή και στεγαστικά δάνεια με εγγύηση πρώτη κατοικία. Άλλωστε, το νέο πλαίσιο προστασίας θα περιλαμβάνει περισσότερα δάνεια, καθώς σε αυτό θα εντάσσονται πλέον και επιχειρηματικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν εγγύηση πρώτη κατοικία, κάλυψη που δεν υπήρχε στον νόμο Κατσέλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκλεισε η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για τον νέο νόμο Κατσέλη



    ΣΧΟΛΙΑ