• Οικονομία

    Έκλεισε η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για τον νέο νόμο Κατσέλη

    κόκκινα δάνεια δανειολήπτες


    Κλείδωσε η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών για τον διάδοχο νομοθέτημα που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη. Αλέξης Τσίπρας και τραπεζίτες έδωσαν τα χέρια ενώ το νέο πλαίσιο θα ψηφιστεί από τη βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.

    Σύμφωνα με τον νέο νόμο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν θα ξεπερνά τις  250.000 ευρώ. Για να εισέλθει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει το υπολειπόμενο δάνειο του να είναι έως 130 χιλιάδες ευρώ.

    To οικογενειακό εισόδημά  δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12.500 χιλιάδες ευρώ για τον άγαμο και τις 22.000 ευρώ για ζευγάρι ενώ  θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κάτι που  σημαίνει πως θα διαμορφώνεται στα 36.000 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά.

     Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτά τα ποσά καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών.

    Η σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των επικεφαλής των τραπεζών, η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος καθώς και η κα Θεανώ Φωτίου.

    Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ