• Οικονομία

    Οδηγός για το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση – Πότε υποβάλλουν δήλωση ξενοδοχεία, βίλες και Airbnb

    Γ. Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ

    Γ. Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ


    Ψηφιακά υποβάλλονται πλέον οι δηλώσεις απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που αντικαθιστά το τέλος διαμονής. Το τέλος υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

    Η ΑΑΔΕ εξέδωσε έναν χρηστικό οδηγό με 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για όσους πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση.

    1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης στην υπηρεσία myAADE. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω την παραπάνω δήλωση;

    Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται. Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή δήλωσης από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων myAADE. Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, εάν επιθυμούν οι δηλώσεις να υποβάλλονται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν το λογιστή ή το λογιστικό γραφείο από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων.

    2. Μπορώ να υποβάλλω εκπρόθεσμες δηλώσεις μέσω της υπηρεσίας myAADE;

    Ναι. Μπορείτε να υποβάλλετε αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικής χρήσης από 01-01-2024 και μετά. Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αντικαθιστά τον φόρο διαμονής, ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. Επίσης, η υποβολή των εκπρόθεσμων δηλώσεων για χρήσεις μέχρι 31-12-2023 για το φόρο διαμονής γίνεται από την ίδια εφαρμογή.

    3. Μπορώ να υποβάλλω Τροποποιητικές δηλώσεις;

    Όχι. Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου».

    4. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης;

    Όχι. Μετά την Οριστική υποβολή της Δήλωσης δεν μπορείτε να τη διαγράψετε ή να τη διορθώσετε. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στη αρμόδια Δ.ΟΥ, υποβάλλοντας τα δικαιολογητικά, για να γίνει η διόρθωσή της.

    5. Πότε μια οριστικοποιημένη δήλωση θεωρείται και παραληφθείσα;

    Μια δήλωση θεωρείται παραληφθείσα, μετά την οριστική υποβολή της μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), δεδομένου ότι, δυνάμει των διατάξεων του ν. 4987/2022, αποσυνδέεται η πληρωμή του φόρου από την παραλαβή της δήλωσης και τη βεβαίωση του φόρου.

    6. Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία οφειλής χωρίς να έχει καταβληθεί το τέλος ανθεκτικότητας; 

    Εάν παρέλθει η ημερομηνία υποβολής του τέλους, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 53 και 54 του ν. 4987/2022.

    7. Πότε υποβάλλεται η Δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση;

    Το τέλος αποδίδεται, από τους υπόχρεους, στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης του «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

    8. Η υποβολή των αρχικών δηλώσεων απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, είναι πλέον υποχρεωτική με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας;

    Ναι. Η υποβολή της δήλωσης με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, είναι υποχρεωτική (εμπρόθεσμες-εκπρόθεσμες).

    9. Ποιοι είναι υπόχρεοι για την υποβολή των δηλώσεων στην εφαρμογή;

    Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. Ειδικότερα, σε ΤΑΚΚ υπάγονται:
    α) τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα
    β) τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα
    γ) τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης
    δ) τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες).

    10. Μπορώ να αποθηκεύσω τη δήλωση και να την οριστικοποιήσω αργότερα;

    Ναι. Ο χρήστης μπορεί, από την αρχή που θα δημιουργήσει μία δήλωση, να την αποθηκεύει προσωρινά, σε οποιοδήποτε στάδιο πριν την υποβολή αυτής, επιλέγοντας από το μενού την «Προσωρινή Αποθήκευση».

    11. Πώς γίνεται η καταχώρηση της δήλωσης στην εφαρμογή;.

    Από το μενού «Φορολογικές υπηρεσίες», «Τέλη και ειδικοί φόροι», επιλέγετε την «Δήλωση απόδοσης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

    Στη συνέχεια, επιλέγετε την κατηγορία ακινήτων για την οποία είστε υποχρεωμένοι να υποβάλλετε δήλωση.

    Η πρώτη κατηγορία αφορά ξενοδοχειακά καταλύματα, και υπόχρεοι είναι μόνο επιτηδευματίες. Συγκεκριμένα, καταχωρείτε το πλήθος επιχειρήσεων – συνολικό αριθμό διαθέσιμων δωματίων, κλινών και δωματίων που χρησιμοποιήθηκαν στη χρήση (υποχρεωτικά πεδία καταχώρησης).

    Δεύτερη κατηγορία ακινήτων είναι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα και υπόχρεοι είναι μόνο επιτηδευματίες. Συγκεκριμένα, καταχωρείτε το πλήθος επιχειρήσεων – συνολικό αριθμό διαθέσιμων δωματίων, κλινών και δωματίων που χρησιμοποιήθηκαν στη χρήση (υποχρεωτικά πεδία καταχώρησης).

    Τρίτη κατηγορία ακινήτων είναι τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης και υπόχρεοι είναι επιτηδευματίες και φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση έναρξης επιτηδεύματος (για μέχρι δύο ακίνητα). Συγκεκριμένα, καταχωρείτε το πλήθος επιχειρήσεων και σε περίπτωση που δεν υφίσταται υποχρέωση έναρξης συμπληρώνετε 0 (μηδέν) – συνολικό αριθμό διαθέσιμων δωματίων, κλινών και δωματίων που χρησιμοποιήθηκαν στη χρήση (υποχρεωτικά πεδία καταχώρησης).

    Τέταρτη κατηγορία ακινήτων είναι τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα-τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) και υπόχρεοι είναι μόνο επιτηδευματίες. Ειδικότερα, καταχωρείτε το πλήθος επιχειρήσεων – συνολικό αριθμό διαθέσιμων δωματίων, κλινών και δωματίων που χρησιμοποιήθηκαν στην χρήση (υποχρεωτικά πεδία καταχώρησης).

    • Οι δωρεάν διαμονές δεν επιβαρύνονται με το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.
    • Στον συνολικό αριθμό ημερήσιων χρήσεων καταχωρείτε το σύνολο των χρήσεων, δωρεάν και μη.
    • Στον συνολικό αριθμό δωρεάν χρήσεων καταχωρείτε τις δωρεάν χρήσεις.
    • Στον συνολικό αριθμό φορολογητέων ημερήσιων χρήσεων γίνεται η αφαίρεση των δωρεάν χρήσεων και στο υπόλοιπο υπολογίζεται το τέλος.

    Διαβάστε επίσης:

    Από σήμερα το Καλάθι της Σαρακοστής – 4% φθηνότερα τα κατεψυγμένα θαλασσινά

    Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποιοι κινδυνεύουν με παρακράτηση 12 συντάξεων

    Η ώρα της Moody’s – Το δύσκολο στοίχημα της Παρασκευής



    ΣΧΟΛΙΑ