• Οικονομία

    Ο Σταϊκούρας, οι τραπεζίτες και το «ορφανό» χαρτοφυλάκιο

    Χρ. Σταϊκούρας


    Έντονη αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες, σε όσους παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στο Υπουργείο Οικονομικών, τις συνεχείς ενημερώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα για τα θέματα που άπτονται των τραπεζών.

    Φυσικά, ο Υπουργός Οικονομικών πάντοτε παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις γύρω από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ωστόσο τις τελευταίες ώρες, η ενασχόλησή του με τον συγκεκριμένο κλάδο έγινε ακόμα πιο έντονη.

    Αιτία αποτελεί η αποχώρηση του τέως πλέον, Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού, το χαρτοφυλάκιο του οποίου καταργήθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό και ο ίδιος βρέθηκε εκτός κυβέρνησης. Επισήμως μέχρι και σήμερα το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών παραμένει “ορφανό”, όμως μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις Σταϊκούρα, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για ανάληψή του από τον Υπουργό Οικονομικών.

    Τα κόκκινα δάνεια

    Σημειώνεται πως λίγες ημέρες πριν εξέδωσε ανακοίνωση για τη μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν, τον Ιούνιο του 2021, στα 29,4 δισ. Ευρώ.

    Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα «κόκκινα δάνεια» έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 46 δισ. ευρώ από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Μόλις χθες ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε για τις (εβδομαδιαίες) συναντήσεις που έχει με τους επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τις διοικήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Για τους γνωρίζοντες, οι επαφές με τις διοικήσεις των τραπεζών έχουν καθιερωθεί σε εβδομαδιαία βάση, ακόμα και την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο οι ενημερώσεις πραγματοποιούνταν από το γραφείο του τέως Υφυπουργού Γ. Ζαββού.

    Πέραν των κόκκινων δανείων, το μεγάλο «αγκάθι» το οποίο θα πρέπει να χειριστεί ο Υπουργός Οικονομικών είναι να πείσει τις τράπεζες, προκειμένου να ανοίξουν τις κάνουλες των δανείων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι περισσότερες δεν διαθέτουν θετικό τραπεζικό προφίλ και εκφράζονται ανησυχίες ότι θα αποκλειστούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού οι τράπεζες επιμένουν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία φέρουν και την έγκριση της ΕΚΤ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ταξίδι – αστραπή Σταϊκούρα στο Eurogroup πριν τη ΔΕΘ

    Προς αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη φέτος μετά το άλμα 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ