• Οικονομία

    Προς αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη φέτος μετά το άλμα 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο

    Προς αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη φέτος μετά το άλμα 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο

    Κυριάκος Μητσοτάκης-Χρήστος Σταϊκούρας


    Ισχυρή, διψήφια, άνοδο 16,2% σημείωσε το ελληνικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγη ώρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

    Το ισχυρό rebound στο δεύτερο τρίμηνο ανεβάζει σχεδόν στο 7% το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2021, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ανοδική, αναθεώρηση του μέσου ρυθμού ανάπτυξης για το σύνολο της φετινής χρονιάς, από το 3,6% που είναι η τρέχουσα εκτίμηση.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ακριβώς, την ώρα που ανακοινώθηκαν οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

    Μέχρι στιγμής η πρόβλεψη παραμένει ως έχει με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι η όποια αναθεώρηση να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.

    Πλέον η προσοχή στρέφεται στις επιδόσεις του τρίτου – και πιο ισχυρού λόγω τουρισμού – τριμήνου του 2021, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τελική επίδοση του 2021, έτος που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποτελέσει την αρχή μιας βιώσιμης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μεταπανδημικά.

    Κλειδί θα είναι και το τελευταίο τρίμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση υψηλών ταχυτήτων στην αξιοποίηση των πρώτων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της μη επιδείνωσης των υγειονομικών δεικτών που θα προκαλούσαν την ανάγκη νέων περιοριστικών μέτρων στην οικονομία.

    Σε ετήσια βάση η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη κατέγραψε μεγάλη άνοδο 12,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσαν άνοδο 12,9%. Αυξημένες κατά 22,6% ήταν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών με τις εξαγωγές αγαθών να σημειώνουν αύξηση 17,1% και τις εξαγωγές υπηρεσιών να σημειώνουν άνοδο 28,8%.

    Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 22,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με τις εισαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 19,7% και τις εισαγωγές υπηρεσιών κατά 35,2%.

    Στο 3,4% η ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση

    Με ρυθμό 3,4% έτρεξε το ελληνικό ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν η αντίστοιχη μεταβολή, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ήταν 4,5%.

    Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε οριακά μόλις κατά 0,2% και οι επενδύσεις σημείωσαν άνοδο 4,3%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση 0,8%.

    Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 με τις εισαγωγές προϊόντων να αυξάνονται κατά 3,8% και τις εισαγωγές υπηρεσιών κατά 19,8%.

    Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να αναθεωρηθούν όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 3ο τρίμηνο του 2021 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνο το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης κ.α.).

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων επιβεβαιώνεται, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων» με την εξέλιξη να «πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών».

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Σταϊκούρας: Στο 7% η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ