• Οικονομία

    Ο Πιτσιλής ζητάει βοήθεια από την Airbnb για να πιάσει τους φοροφυγάδες

    • NewsRoom
    H Ελλάδα στην Αντιπροεδρία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων για δύο χρόνια

    Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ


    Τη βοήθεια της Airbnb ζητάει η ΑΑΔΕ προκειμένου να «ξετρυπώσει» τις παράνομες ενοικιάσεις ακινήτων αλλά και να εντοπίσει όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb και εξακολουθούν να μην τα δηλώνουν στο ηλεκτρονικό μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης. Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαγράφουν όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις στο μητρώο.

    Μιλώντας στο 19ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας – Prodexpo, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής υπογράμμισε την διάθεση συνεργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών όλων των χωρών. Όπως τόνισε υπάρχει μια κατανόηση της ανάγκης για συνολική δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων ο Γ. Πιτσιλής είπε ότι υπάρχει ήδη διάλογος με την ΑΑΔΕ και ότι είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι ανέχονται τη φοροδιαφυγή. Ο πρώτος τρόπος να το δείξουν είναι να διαγράφουν από την πλατφόρμα όσους δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.

    Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ προχωρεί στις ακόλουθες κινήσεις:

    – Στοχευμένους ελέγχους από εφοριακούς, που ψάχνουν καταχωρήσεις ακινήτων στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια οι ελεγκτές θα εξετάζουν αν έχει δηλωθεί το ακίνητο και η ενοικίαση στο Μητρώο Ακινήτων.

    – Μόλις τελειώσει η διορία για οριστικοποίηση από τους διαχειριστές ακινήτων των δηλώσεων τους στο Μητρώο Ακινήτων (στις 30 Νοεμβρίου) η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν έχουν κάνει τη δήλωση.

    – Εξετάζεται, παράλληλα, η δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού προκειμένου να γίνονται αυτόματες διασταυρώσεις που θα ελέγχουν παράλληλα αν τυχόν τα ακίνητα που ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (πχ πρωινό, ξεναγήσεις κλπ) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ. Ήδη η Πορτογαλία έχει και χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο σύστημα και η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει την σχετική τεχνογνωσία.

    Η απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο Γιώργος Πιτσιλής προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    – Η ημερομηνία μέχρι την οποία ο «Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης» οριστικοποιεί την εικόνα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είναι η 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

    – Τα πρόσωπα που, προκειμένου να συνάψουν Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, έχουν προβεί ή προβαίνουν σε ανάρτηση ακίνητων σε ψηφιακή πλατφόρμα από 1.1.2018 μέχρι τις 30.11.2018, εγγράφονται στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2018.

    – Υποβάλλεται συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι 30.11.2018, για αναχώρηση μισθωτή από το ακίνητο μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν μισθώσεις που έχουν περιληφθεί ήδη σε «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το ίδιο, ως άνω, διάστημα.

    – Για αναχώρηση μισθωτή από 1.11.2018 και μέχρι 30.11.2018 υποβάλλεται «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20/12/2018, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ΠΟΛ. 1187/2017.

    Να σημειωθεί ότι αν ο διαχειριστής, αν αναρτήσει το ακίνητό του χωρίς τον αριθμό εγγραφής του στην ΑΑΔΕ, κινδυνεύει με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τις «Δήλωσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής», πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τους κωδικούς του TAXISnet μέχρι τη 12η ώρα το βράδυ της επόμενης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης, το πρόστιμο ορίζεται στο διπλάσιο του μισθώματος του ακινήτου, και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής Δήλωσης, το πρόστιμο ορίζεται σε 100 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Έτσι θα γίνουν άμεσες επιστροφές φόρου έως 10.000 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Λουκέτο» 48 ωρών στο Frangelico – Tι βρήκαν οι «κομάντος» της ΑΑΔΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑΑΔΕ: Πώς υποβάλλονται οι συγκεντρωτικές δηλώσεις για Airbnb-Αναλυτικές οδηγίες



    ΣΧΟΛΙΑ