• Οικονομία

    ΕΚΤ: Ο Ντράγκι παρέδωσε τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ – Πανηγυρική τελετή παράδοσης-παραλαβής

    • NewsRoom


    Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η συμβολική τελετή παράδοσης-παραλαβής μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και της Κριστίν Λαγκάρντ όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

    Η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο χθες πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική αυτή τελετή, στην οποία παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουάλ Μακρόν καθώς και ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.

    «Κατηύθυνες το ευρώ εν μέσω τρικυμιών», είπε η καγκελάριος Μέρκελ απευθυνόμενη στον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωτράπεζας ενώ ο Γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι η πολιτική του Ντράγκι «διαφύλαξε την Ευρώπη από την κατάρρευση».

    Ο Ιταλός οικονομολόγος διασφάλισε τη θέση του στα βιβλία ιστορίας κυρίως μέσα από την περιβόητη φράση «Whatever it takes» που εκστόμισε το 2012 για τη διάσωση του κοινού νομίσματος αλλά και την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που άσκησε και η οποία οδήγησε σε αρνητικά επιτόκια αλλά και σε μαζικές αγορές ομολόγων.

    Εντούτοις ο Μάριο Ντράγκι δεν ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ που πλημμύρισε τις αγορές με λεφτά. Ο προκάτοχός του Ζαν Κλοντ Τρισέ αγόραζε ήδη από το 2010 ομόλογα οικονομικά δοκιμαζόμενων χωρών, όπως της Ελλάδας, για να συνδράμει τις προσπάθειες αναχρηματοδότησης του χρέους τους.

    Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Ιταλός ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στην ΕΚΤ αλλά και τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη στήριξη που του παρείχαν. Παράλληλα κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης να εμβαθύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία. «Είναι η ώρα για περισσότερη Ευρώπη, όχι για λιγότερη», όπως είπε. Απευθυνόμενος στη διάδοχό του Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ντράγκι υπογράμμισε: «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα ηγηθείς εξαιρετικά της ΕΚΤ».

    Η νέα πρόεδρος τόνισε πως η παρακαταθήκη που αφήνει ο Ντράγκι συνιστά πρόκληση για την ίδια ώστε να συνεχίσει το έργο του με σοφία και αποφασιστικότητα επισημαίνοντας δε ότι στόχος της είναι η ενίσχυση του ευρώ για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ εκτός από το γεγονός πως αποτελεί την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει ως επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι και η πρώτη που δεν είναι οικονομολόγος. Παρότι δεν έχει εμπειρία διοίκησης άλλης κεντρικής τράπεζας, «γνωρίζει πολύ καλά τι έχει να κάνει», είπε την περασμένη εβδομάδα ο Ντράγκι. Η ίδια έχει πει παλαιότερα ότι δεν είναι «σπουδαία οικονομολόγος», εντούτοις έχει μια «υγιή αντίληψη».

    Η Λαγκάρντ διαθετει διαθέτει σίγουρα μια μακρά εμπειρία στη διεθνή πολιτικοοικονομική σκακιέρα καθώς το 2007 έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Οικονομίας και Οικονομικών στη Γαλλία, ενώ το 2011 η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ.

    Μέχρι στιγμής πάντως τίποτε δεν υποδηλώνει επικείμενη στροφή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Αντιθέτως, η Γαλλίδα πολιτικός έχει καταστήσει σαφές ότι μεσοπρόθεσμα θεωρεί αναγκαία τη συνέχισή της.

    Ταυτόχρονα προσθέτει ότι «πρέπει να έχουμε κατά νου τις αρνητικές συνέπειες και παρενέργειες» της πολιτικής αυτής. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως τα χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια για αποταμιευτές και τράπεζες αλλά και πιθανές φούσκες στην αγορά ακινήτων και στις χρηματαγορές. Κανείς δεν γνωρίζει, για παράδειγμα, πόσες επιχειρήσεις φυτοζωούν και δεν έχουν χρεοκοπήσει ακόμη μόνον εξαιτίας των εξαιρετικά ευνοϊκών όρων δανεισμού».

    Η Λαγκάρντ προανήγγειλε πάντως τη διεύρυνση της θεματολογίας της ΕΚΤ με κοινωνικά ζητήματα, όπως την κλιματική πολιτική. Επίσης προτίθεται να εξηγήσει καλύτερα στους πολίτες την ασκούμενη νομισματική πολιτική.



    ΣΧΟΛΙΑ