• Οικονομία

    Ο χάρτης των πρώτων φορολογικών δηλώσεων – Χρεωστικό ένα στα πέντε εκκαθαριστικά

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    Μπορεί το Taxis να άνοιξε πριν από ελάχιστα 24ωρα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο η διαδικασία της εκκαθάρισής τους, “τρέχει” ήδη από την ΑΑΔΕ.

    Φαίνεται πως αρκετοί φορολογούμενοι έσπευσαν να… τελειώνουν νωρίς με την υποβολή της δήλωσής τους, αφού ούτως ή άλλως η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος ξεκινά στο τέλος Ιουλίου.

    Τα πρώτα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πως μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί:

    *Δηλώσεις Ε1: 14.324

    *Δηλώσεις Ε2: 3.777

    *Δηλώσεις Ε3: 627

    Τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν πως πάνω από τις μισές δηλώσεις προκύπτει μηδενικός φόρος, 1 στις 4 δηλώσεις είναι χρεωστικές και 1 στις 5 πιστωτικές.

    Συγκεκριμένα:

    *55,5% μηδενικές

    *23.1% χρεωστικές και

    *21,37% πιστωτικές.

    Μέσος φόρος 430 ευρώ

    Από τα πρώτα εκκαθαριστικά προκύπτει πως μέχρι στιγμής, ο μέσος φόρος για τους φορολογούμενους με χρεωστικό “ραβασάκι” ανέρχεται κοντά στα 430 ευρώ, ενώ η μέση επιστροφή φόρου μέχρι στιγμής στα κάτι παραπάνω από τα 300 ευρώ.

    Φυσικά, τα νούμερα αυτά θα αλλάξουν τους επόμενους μήνες, όσο θα προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς η προθεσμία εκπνέει στο τέλος Ιουνίου.

    Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024, δηλαδή σε 8 μηνιαίες δόσεις.

    Με διάταξη που κατέθεσε προ ημερών το Υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση 3% επί του φόρου.

    Οι νέες αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

    Σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ αναφέρονται αναλυτικά οι αλλαγές που έχουν προστεθεί στις φετινές δηλώσεις:

    • Για πρώτη φορά προσυμπληρώνονται, με δυνατότητα τροποποίησης, επιμέρους κωδικοί του Ε3, με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
    • Έχει ανασχεδιαστεί το Εκκαθαριστικό και οι δηλώσεις Ε1 και Ε2, ώστε η συμπλήρωσή τους να είναι ευκολότερη.
    • Σε νέο πίνακα του Ε1 αναγράφονται διακριτά τα ποσά δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα, που αφαιρούνται από το εισόδημα ή υπολογίζονται διπλά για τον σχηματισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
    • Οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα συμπληρώνουν το επίθετο του τέκνου, καθώς και τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητάς του, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, σε ειδικά πεδία.
    • Έχει απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους κατοίκους εξωτερικού.
    • Έχουν δημιουργηθεί νέοι κωδικοί για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

    Διαβάστε επίσης

    Άνοιξε η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

    ΟΠΕΚΑ: Προχωράει η εκκαθάριση αιτήσεων για την καταβολή του επιδόματος παιδιού

    Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ