• Οικονομία

    Χάρης Θεοχάρης: Δεν αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες

    Χάρης Θεοχάρης- Παύλος Μαρινάκης

    Χάρης Θεοχάρης- Παύλος Μαρινάκης


    Η δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές των ελευθέρων επαγγελματιών, άναψε «φωτιές» τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για να διαψεύσει τον υφυπουργό Οικονομικών.

    Η… αρχή έγινε πριν λίγα 24ωρα από τη συνέντευξη του κ. Θεοχάρη στο «Πρώτο Πρόγραμμα», όταν δήλωσε χαρακτηριστικά:

    «Δεν μπορώ να πω καταρχήν αν θα αυξηθεί μια κλίμακα ή οτιδήποτε, αλλά, συνολικά όμως είναι δεδομένο ότι πρέπει να πετύχουμε μια σειρά από στόχους με τη μεταρρύθμιση αυτή. Πρέπει να πετύχουμε την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

    Δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δυο ή τριών χιλιάδων.

    Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης».

    Σε άλλη συνέντευξή του λίγες ώρες αργότερα, επανέλαβε πως «εξετάζουμε διάφορα σενάρια. Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Είμαστε σε ένα στάδιο προ-αξιολόγησης, εξετάζουμε δημοσιονομικά διάφορα σενάρια. Υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες, κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει».

    Η… απάντηση Μαρινάκη και οι αποστάσεις από τον Θεοχάρη

    Οι παραπάνω δηλώσεις άναψαν «φωτιές» στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να υπάρξει εσωκομματική… απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη σήμερα το πρωί. Διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε διάθεση, αλλά ούτε και προγραμματισμός για αύξηση φορολογικών συντελεστών».

    Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την πρώτη και την δεύτερη τετραετία δεν αυξάνει, αλλά μειώνει και καταργεί φόρους.

    Πολλές ερμηνείες αποδίδονται όμως και στην αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον ίδιο τον υφυπουργό Οικονομικών, από τον οποίο κράτησε σαφείς αποστάσεις. Όπως είπε, «στο πλαίσιο μίας συζήτησης ειπώθηκε μία άποψη που απέχει πλήρως από την οικονομική πολιτική που συνολικά η κυβέρνηση εφαρμόζει».

    Η… αναδίπλωση Θεοχάρη

    Μετά την απάντηση από τα «κεντρικά» της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομικών προχώρησε σε νέες διευκρινίσεις, σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

    Έσπευσε να τονίζει πως «δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών», ενώ σημείωσε πως «η Κυβέρνηση έχει εξ αρχής τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αιφνιδιασμού των ελεύθερων επαγγελματιών ή, γενικότερα, οποιασδήποτε μερίδας των πολιτών.

    Ποτέ ως τώρα δεν έχουμε εισάγει -και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουμε- μέτρα χωρίς την κοινωνική συναίνεση, μέτρα τα οποία προηγουμένως δεν έχουν υποβληθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Κικίλιας: Κράτος, πολιτικοί, επιστήμονες και πολίτες όλοι μαζί να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για όσα έρχονται στο μέλλον

    Η «Κασσελακιάδα» και ο αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα

    Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Άλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός



    ΣΧΟΛΙΑ