• Business

    Ντράγκι: Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συνεχώς επιβραδύνεται – Νέα βοήθεια στις τράπεζες

    QE

    Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος ΕΚΤ


    Νέο πρόγραμμα φθηνής χρηματοδότησης των τραπεζών της Ευρωζώνης, μέσω  τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III) ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, αφού η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομία συνεχώς επιβραδύνεται και οι κίνδυνοι αυξάνονται αντί να περιορίζονται. Πρόκειται πρακτικά για τον τρίτο γύρο φθηνής και πιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με στόχο να τις βοηθήσει να διατηρήσουν τους ευνοϊκούς όρους χορήγησης τραπεζικών δανείων και να βοηθηθούν στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

    Ο Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, τόνισε ότι  η ΕΚΤ προβλέπει πλέον ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% το 2019 αντί για 1,7% που ανέμενε προηγουμένως. Η ανάπτυξη θα αυξηθεί στο 1,6% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 1,5% το 2021. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019 αντί για 1,6% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

    Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι εκτός απροόπτου θα ολοκληρώσει τη θητεία του στην ΕΚΤ τον ερχόμενο Οκτώβριο, χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια.

    Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ακόμη πως ενώ κάποιοι από τους παράγοντες οι οποίοι υπονομεύουν την ανάπτυξη έχουν αρχίσει να εξασθενούν, η επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων καταδεικνύει ότι θα υπάρξει ένας σημαντικός μετριασμός της ανάπτυξης. Οι αβεβαιότητες γύρω από γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή του προστατευτισμού και τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών, φαίνεται πως έχουν αφήσει σημάδια στο οικονομικό κλίμα, πρόσθεσε. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οι πιθανότητες ύφεσης είναι πολύ χαμηλές.

    Όσον αφορά τα νέα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες, τα λεγόμενα TLTRO, υποστήριξε ότι θα βοηθήσουν να διατηρηθούν ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες και ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.«Είναι καλύτερο να ενεργείς προληπτικά παρά αντιδραστικά», σημείωσε. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται μέσα στα επόμενα χρόνια να αποπληρώσουν δάνεια από τους προηγούμενους γύρους των TLTRO, καθώς και άλλα ομόλογα, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και ρυθμιστικές απαιτήσεις. Επομένως, ο νέος γύρος των TLTRO θα τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

    Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις στοχευμένες πράξεις -η κάθε μία με ορίζοντα ωρίμανσης τα δύο χρόνια- το Σεπτέμβριο του 2019 και θα τις ολοκληρώσει τον Μάρτιο του 2021.

    Τέλος, ο Ντράγκι αναφέρθηκε στο πως βλέπουν οι αγορές τις οικονομικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι δεν θεωρεί ότι είναι πολύ πιο απαισιόδοξες από την ΕΚΤ, αφού μέσα στο 2019 έχουν υπερκαλύψει τις απώλειες που κατέγραψαν προς τα τέλη του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BofA: Το «New Democracy effect» δίνει «αέρα» στα ελληνικά ομόλογα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο χαστούκι από το Γραφείο Προϋπολογισμού: Πρέπει να μετριαστούν οι προσδοκίες, έχουμε βαριές δεσμεύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ