• Οικονομία

    Nτε λα Ρούμπια (HCOB): Άσχημα ξεκίνησε το β’ εξάμηνο για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης

    • NewsRoom
    Dr. Cyrus de la Rubia

    Dr. Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην HCOB (Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου) (Πηγή: Linkedin)


    Επιδεινώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη – σε χειρότερα επίπεδα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί – καθώς η ύφεση στη μεταποίηση και η περαιτέρω επιβράδυνση στον κλάδο των υπηρεσιών, αποτέλεσαν ένα αρνητικό μείγμα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της HCOB, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (Purchasing Managers’ Index – PMI) της S&P Global υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, καθώς διαμορφώθηκε στο 48,6 από 49,9 τον Ιούνιο.

    Η επίδοση του Ιουλίου παρέμεινε κάτω του 50, το οποίο αποτελεί το διαχωριστικό σημείο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ενώ ήταν χαμηλότερη και έναντι της πρώτης εκτίμησης περί 48,9.

    «Η ευρωζώνη έχει ξεκινήσει άσχημα το β’ εξάμηνο του έτους», προειδοποίησε ο Dr. Κύρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην HCOB (Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου).

    «Η ύφεση της δραστηριότητας οφείλεται στη μεταποίηση, αλλά υποχώρησε και ο κλάδος των υπηρεσιών, περιορίζοντας τη στήριξη της οικονομίας στο σύνολό της», συμπλήρωσε.

    Συγκεκριμένα, ο PMI των υπηρεσιών υποχώρησε στο 50,9 από 52 τον Ιούνιο, ενώ η προκαταρκτική μέτρηση ήταν στο 51,1.

    Ενδεικτικό είναι ότι η ζήτηση για υπηρεσίες μειώθηκε για πρώτη φορά μέσα στο 2023, καθώς οι καταναλωτές νιώθουν την πίεση από το υψηλό κόστος δανεισμού και τις αυξημένες τιμές.

    Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτη PMI στον τομέα μεταποίησης των εργοστασίων, ο οποίος ανακοινώθηκε την Τρίτη, κατρακύλησε στο 42,7 τον Ιούλιο έναντι 43,4 της αρχικής μέτρησης, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τουρκία: Εκτινάχτηκε ξανά ο πληθωρισμός – Στο 47,8% τον Ιούλιο

    Reuters: Πόσο ακριβά στοιχίζει στην Ελλάδα ο καύσωνας στη Μεσόγειο – 10% μείωση τουριστών βλέπει η ΕΕ

    Ντίμον (JPMorgan): «Γελοία» η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch – «Αλλά, δεν έχει τόση σημασία»



    ΣΧΟΛΙΑ