• Οικονομία

    Ντάισελμπλουμ εκ των… υστέρων για τις συντάξεις: Έχουν ένα δίκιο οι Έλληνες

    • NewsRoom
    Ντάισελμπλουμ Eurogroup

    Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής Eurogroup


    Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά προκειμένου να γίνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα, αναγνωρίζει ο Ολλανδός πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συντάσσεται, κατόπιν εορτής, με την Αθήνα στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, τονίζοντας ουσιαστικά ότι δεν χρειάζονται.

    Τώρα, που έχει αποχωρήσει πλέον από το Eurogroup, ο πρώην πρόεδρός του γράφει στο blog ότι έχει ένα δίκιο η Αθήνα που ζητά να μην γίνουν οι συμφωνημένες περικοπές των συντάξεων. Μάλιστα, προτρέπει το Eurogroup να δείξει ευελιξία απέναντι στη χώρα μας να ασχοληθεί περισσότερο με άλλα συνταξιοδοτικά συστήματα, όπως εκείνο της Γερμανίας.

    «Εχοντας μόλις βγει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα είναι ήδη ξανά στην ατζέντα του Eurogroup. Αυτή τη φορά είναι για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι είναι αχρείαστες περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, λόγω της υπεραπόδοσης σε ό,τι αφορά τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για άλλες κοινωνικές πολιτικές ή για περικοπή συντάξεων. Οι δανειστές είναι επικριτικοί. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που προειδοποιεί για ένα “κακό σήμα προς τις αγορές”. Ποιος έχει δίκιο», αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ καταγράφοντας το ζήτημα.

    Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά προκειμένου να γίνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα, αναγνωρίζει ο Ολλανδός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν κλείσει οι «παρακάμψεις» για πρόωρη συνταξιοδότηση, ότι η θεσμοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης θα πάει στα 76 και πως έχουν καταργηθεί σταδιακά επιδόματα όπως το ΕΚΑΣ.

    Αν και παρατηρεί ότι όπως πάντα η εφαρμογή όλων αυτών στην Ελλάδα θέλει μεγάλη προσοχή, παραδέχεται ότι οι Ελληνες «έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο» σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι αποδοχές όσων βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016 να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα. «Μακροπρόθεσμα (σ.σ. το μέτρο) δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Βέβαια, θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο που- καλοδεχούμενος- θα χρησιμοποιούνταν για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή ελαφρύνσεις φόρων. Οπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτή τη χρονιά και την επόμενη. Το 2017 συμφωνήσαμε στο Eurogroup η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Πολλοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά οι στόχοι έχουν ήδη ξεπεραστεί για δύο χρόνια στη σειρά. Το ΔΝΤ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του σε ακριβώς 3,5%», γράφει ο Ντάισελμπλουμ.

    Το κλειδί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η καλύτερη είσπραξη φόρων, με μία ανακάμπτουσα οικονομία. «Ο περαιτέρω χώρος, που αυτή τη χρονιά χρησιμοποιήθηκε για στοχευμένες αυξήσεις σε επιδόματα παιδιού, αυξήσεις σταδιακές, θα επιτρέψει επίσης την πολύ αναγκαία φοροελάφρυνση της πραγματικής οικονομίας», υπογραμμίζει, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

    Στο blog του ο Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι παρότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναστρέφουν συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Στην Ολλανδία τίθεται υπό αμφισβήτηση η ηλικία συνταξιοδότησης (66 έτη), στην Ιταλία ήδη έχει συμφωνηθεί να χαμηλώσει, ενώ στη Γερμανία «η κυβέρνηση χειροτερεύει μία ήδη άσχημη κατάσταση».

    Αναλύοντας μάλιστα το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία, καταλήγει ότι η κυβερνητική δαπάνη θα «εκραγεί» αν δεν αλλάξει κάτι. «Ετσι, όταν το Eurogroup συζητήσει τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μπορεί να ανακαλύψει ότι υπάρχει πεδίο ευελιξίας, με δεδομένα τα αποτελέσματα στην Ελλάδα έως τώρα. Μπορεί να θέλει να ξοδέψει περισσότερο χρόνο στο συνταξιοδοτικό σύστημα άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας», καταλήγει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαγραφή χρεών με 4 βήματα για χιλιάδες ασφαλισμένους – Ποιους αφορά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Τη Δευτέρα η «μάχη» των συντάξεων στη Βρυξέλλες-Τα δύο σχέδια που στέλνει η κυβέρνηση στην Κομισιόν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρωστάμε 185 δισ. στην εφορία: Αδυνατούν να πληρώσουν την α’ δόση του φόρου χιλιάδες φυσικά πρόσωπα



    ΣΧΟΛΙΑ