• Οικονομία

  Θεοχάρης: Νομοθετικές βελτιώσεις για Golden Visa – Μειώνεται ο μεταβατικός χρόνος, δεν επιτρέπεται η υπεκμίσθωση

  • NewsRoom
  Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης

  Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης


  Τεχνικές νομοθετικές βελτιώσεις και προσθήκες κατέθεσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης στο νομοσχέδιο για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις», καθώς και στην τροπολογία για τους όρους χορήγησης της Golden Visa.

  Ειδικότερα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι στο πλαίσιο των προτάσεων που έκανε το ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία της Golden Visa, γίνεται ακόμα πιο σαφές στην σχετική διάταξη με αναδιατύπωση – εάν και προβλέπεται- ότι δεν επιτρέπεται η υπεκμίσθωση των ακινήτων που αγοράζονται ως επένδυση για την χορήγηση της Golden Visa, ώστε να αφαιρέσουμε την οποιαδήποτε αμφιβολία.

  Η δεύτερη αλλαγή, αφορά την μείωση της καταληκτικής ημερομηνία της μεταβατικής περιόδου στην 31η Αυγούστου 2024 από την 31η Σεπτεμβρίου που αρχικά υπήρχε στην τροπολογία.

  Ο Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι η μεταβατική περίοδο των κάτι λιγότερο στην πραγματικότητα πέντε μηνών είναι αναγκαίος γιατί είναι προφανές ότι άνθρωποι που έχουν κάνει επενδύσεις δεν μπορούν ξαφνικά την Πολιτεία, το ελληνικό Κοινοβούλιο να τους τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια τους κ αι να μην μπορούν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους».

  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, σχολίασε ότι ο ένας μήνας μείωση της μεταβατικής περιόδου δεν μπορεί η Κυβέρνηση να θεωρεί ότι ικανοποιεί το αίτημα του κόμματός τους. Διευκρίνισε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει την τροπολογία, όπως εξ αρχής, έχει δηλώσει.

  Διαβάστε επίσης:

  Κικίλιας: Οι ενέργειες εμπρησμών δεν θα γίνουν ανεκτές

  Ανδρουλάκης: Θέλουμε να βάλουμε κανόνες για την Golden Visa

  POS: Πάνω από 255.000 επιχειρήσεις διασυνδέθηκαν ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού  ΣΧΟΛΙΑ