• Οικονομία

    Εντός της ημέρας η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές-Στα 30 δισ. ευρώ η αξία του swap

    • NewsRoom
    ομόλογα


    Πιθανή εντός της ημέρας η νέα έξοδος στις αγορές από την Ελλάδα καθώς ο ΟΔΔΗΧ, εκτός απροόπτου, αναμένεται να προχωρήσει σε ανταλλαγή ομολόγων ώστε το προφίλ του χρέους να γίνει πιο ελκυστικό για τους επενδυτές. Θα προχωρήσει κατά κάποιο τρόπο σε μία ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω Swap.

    Το Swap περιλαμβάνει την έκδοση τεσσάρων νέων ομολόγων στα οποία συγκεντρώνονται οι διαθέσιμες στην αγορά ποσότητες 20 διαφορετικών σειρών ομολόγων από το 2012. Το συνολικό χρέος των εν λόγω τίτλων αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ.

    Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την κίνηση αυτή, ενώ έχει δοθεί έγκριση από την ΕΚΤ και τον ESM.  Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται, σε κάθε περίπτωση, πριν από τις 17 Νοεμβρίου, ώστε να ανοίξει 21 με 23 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών.

    Το swap δρομολογήθηκε, όπως αναμενόταν, αυτές τις ημέρες, με απώτερο στόχο με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής των Θεσμών, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανταλλαγή των 20 ομολόγων, αξίας 29,7 δισ. ευρώ, με τέσσερα νέα ομόλογα, σε μία προσπάθεια συγκέντρωσης του χρέους σε λιγότερους τίτλους, οι οποίοι θα έχουν, παράλληλα, μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.

    Οι ωριμάνσεις των νέων ομολόγων ενδέχεται να είναι ίδιες με εκείνες των υφιστάμενων τίτλων, που κυμαίνονται από το 2023 έως το 2042.

    Η κίνηση αυτή στοχεύει ταυτόχρονα στη βελτίωση της ρευστότητας της ελληνικής αγοράς ομολόγων, καθώς και στη διαμόρφωση μιας αξιοπρεπούς καμπύλης αποδόσεων, διευκολύνοντας έτσι την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές – κάτι που θα απομακρύνε τον κίνδυνο ενός νέου προγράμματος στήριξης μετά τη λήξη του τρέχοντος, στα τέλη του καλοκαιριού, προλειαίνοντας παράλληλα το έδαφος και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, εφόσον ανοίξει ο δρόμος για την Ελλάδα.

    Η συμμετοχή των τραπεζών

    Σημαντικό μέρος στην ανταλλαγή αυτή θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος με περίπου 5-6 δισ. ευρώ από το Κοινό Ταμείο, δηλαδή το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών ταμείων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος για το swap με συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους FT, όπου υπογραμμίζει τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, τις ανακοινώσεις για την απόδοση υψηλού κοινωνικού μερίσματος αλλά και εξοικονόμησης πόρων (περί τα 800 εκατ. ευρώ) για το περιβόητο μαξιλάρι – εγγύηση για την επιστροφή στις αγορές το 2018 και κυρίως τις θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

    Από Φεβρουάριο νέα έξοδος στις αγορές

    Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με έξοδο της χώρας στις αγορές.

    Αυτό θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, τον Φεβρουάριο του 2018, με την έκδοση τριετούς ομολόγου, μετά και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θέμα ημερών το swap των 20 ομολόγων – Στόχος να ολοκληρωθεί πριν την επιστροφή των Θεσμών



    ΣΧΟΛΙΑ