• Οικονομία

    Stratfor: Η Ελλάδα θέλει να πει αντίο στους πιστωτές της, αλλά μπορεί;

    • NewsRoom
    Grexit


    Το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας δεν θα είναι τόσο «καθαρό» όσο στην περίπτωση άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, επειδή η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να χρειάζεται οικονομική βοήθεια, επισημαίνει σε νέα ανάλυσή του για την Ελλάδα το κέντρο στρατηγικών μελετών Stratfor.

    Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η βοήθεια αυτή θα έχει τη μορφή ενός τέταρτου προγράμματος διάσωσης συνδεδεμένου με σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ερωτηματικά που δημιουργούνται ως προς το τι είδους μορφή θα λάβει – και το πώς θα απαντηθούν – μπορεί να κρύβει προκλήσεις για την Ελλάδα το ερχόμενο έτος.

    Οπως σημειώνουν οι αναλυτές του Stratfor, οι σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της είναι θερμές το τελευταίο διάστημα και η Ελλάδα λαμβάνει τα κεφάλαια στήριξης χωρίς σημαντικά προβλήματα.

    Όμως δεδομένου ότι το τρίτο πρόγραμμα αναμένεται να λήξει στα μέσα του 2018, οι δύο πλευρές προετοιμάζονται αμφότερες για πρόωρες συνομιλίες σχετικά με το τι θα ακολουθήσει.

    Οι πιστωτές δεν αποκλείεται να πιέσουν την Αθήνα να υπογράψει μια νέα οικονομική συμφωνία, η οποία μπορεί να έχει τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτική γραμμής ή μιας παράτασης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης με χαλαρούς όρους, για να έχουν μια επίβλεψη των πολιτικών που ασκούνται στη χώρα.

    Εάν επαληθευθεί αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει έναν τρόπο να υπογράψει τη συμφωνία χωρίς να «πληρώσει» κάποιο πολιτικό τίμημα ενόψει των εκλογών του 2019.

    Πρόσφατα, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε ενδιαφέρον για τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την παράταση των πιστωτικών γραμμών προς τις χώρες της Ευρωζώνης, υπό τον όρο ότι θα παρακολουθεί τις πολιτικές που εφαρμόζουν.

    Αν γίνει αυτό που προτείνει η Γερμανία, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο πρώτος «πελάτης» του, επισημαίνει το Statfor.

    Είναι επίσης ασαφές τι είδους ελάφρυνση χρέους θα πάρει τελικά η Ελλάδα από τους πιστωτές της. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους ότι τα επώδυνα μέτρα λιτότητας θα βοηθούσαν τη χώρα να κερδίσει μια ελάφρυνση χρέους στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιθανότατα δεν θα δεχτεί μια απομείωση του χρέους, αλλά η Αθήνα θα ήθελε τουλάχιστον να της δοθεί μια περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή, μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης και χαμηλότερα επιτόκια. Κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον δύσκολο να περάσει από τις κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης και, κυρίως, της Γερμανίας, επισημαίνεται στην ανάλυση.

    Και καταλήγει: Μετά από χρόνια οικονομικής και πολιτικής κρίσης και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα θέλει να αποχαιρετήσει τους δανειστές της. Αλλά, ενώ τα χειρότερα φαίνεται ότι έχουν περάσει, η ελληνική κυβέρνηση ακόμη δεν μπορεί να συνεχίσει μόνη…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα βλέπει η Schroders – Θετικό το swap

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: IFRS 9 – Το παρασκήνιο και οι επιπτώσεις των 4,5 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη: Η ΕΕ δίνει «ανάσα» σε 70.000 Έλληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο



    ΣΧΟΛΙΑ