• Οικονομία

    Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ σενάρια για διαγραφή της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Τα σενάρια που ήθελαν την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ να διαγράφεται, μέσω του κοινωνικού μερίσματος, έσπευσε να διαψεύσει, μέσω κύκλων, το Υπουργείο Οικονομικών.

    Το κόστος μιας τέτοιας κίνησης θα έφτανε τα 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλυπτόταν (σύμφωνα με τα σενάρια) μέσω του υπερπλεονάσματος. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις δεσμεύσεις του Ευκ. Τσακαλώτου κατά την περσινή «απολογητική» του επιστολή προς του Θεσμούς, η στόχευση του μερίσματος είναι η ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

    Αντίθετα μια διανομή των χρημάτων για τη διαγραφή της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ δεν καλύπτει αρκετό μέρος από τα «ευαίσθητα» στρώματα, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν κάποιο ακίνητο. Ταυτόχρονα, σε αυτή την περίπτωση θα ευνοούνταν και άτομα με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

    Σημειωτέον ότι πέρα από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που απέφερε στα κρατικά ταμεία κάτι παραπάνω από 1 δισ ευρώ, λόγω των πολλών εφάπαξ πληρωμών του φόρου, οι υπόλοιπες τέσσερις δόσεις διαμορφώνονται στα περίπου 430 εκατ. Ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Έκπληξη μεγατόνων: Δικηγόρος με απόφαση δικαστηρίου μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 50%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Εφιάλτης» σήμερα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις-Πληρώνουμε 2,5 δισ. ευρώ για ΕΝΦΙΑ, δόσεις και ρυθμίσεις



    ΣΧΟΛΙΑ