• Οικονομία

    Νέο ΕΣΠΑ: Τι περιμένουν από το πακέτο των 3,9 δισ. οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Νέο ΕΣΠΑ: Τι περιμένουν από το πακέτο των 3,9 δισ. οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Γ. Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων


    Οι πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 εκτιμάται πως θα μπορέσουν να ξεκινήσουν στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του νέου έτους, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να περιμένουν την έκδοση των πρώτων προσκλήσεων για τη χρηματοδότηση από ένα πακέτο που συνολικά φτάνει τα 3,9 δισ. ευρώ.

    Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία» το οποίο θα αποτελέσει το εργαλείο υλοποίησης της στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης, που συνδέει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων.

    Μακροπρόθεσμος στόχος του είναι η μετατροπή των ελληνικών επιχειρήσεων σε εξωστρεφείς καθώς η ανασύνταξή τους θεωρείται σημαντική για την επαναφορά τους ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Αναμένεται η έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων από την ΕΕ

    Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Σαββατοκύριακο αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ, επεσήμανε πως έχουν αποσταλεί τα επιχειρησιακά προγράμματα προκειμένου να εγκριθούν από την ΕΕ.

    Όπως σημείωσε, ελπίζει προς το τέλος του έτους ή αμέσως μετά, να ξεκινήσουν και οι πρώτες δράσεις καθώς οι υφιστάμενες τελειώνουν. Επιδίωξη του υπουργείου Ανάπτυξης άλλωστε είναι να μην υπάρξει χρηματοδοτικό κενό στην αγορά.

    Αναπτυξιακός χαρακτήρας του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»

    Το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να είναι πιο απλοποιημένο, με όλες τις διαδικασίες να γίνονται πιο γρήγορα όπως και η χρηματοδότηση.

    Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία» το οποίο αντικαθιστά το ΕΠΑνΕκ και απευθύνεται κατεξοχήν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.

    Στόχος του δηλαδή είναι οι προσκλήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός από τη χρηματοδότησή τους να έχουν αποτελέσματα σε επίπεδο παραγωγικών επενδύσεων και ταυτόχρονα, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.  Οι δράσεις αναμένεται να εστιάζουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την πράσινη μετάβαση και να είναι θεματικές, όχι ανά κλάδο.

    Σημειώνεται ότι το ελληνικό σχέδιο ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίος είχε κατατεθεί πρώτο, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και εγκρίθηκε επίσης πρώτο από τις Βρυξέλλες απελευθερώνει για τα επόμενα 7 χρόνια, πόρους 26,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 20,9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και τα 5,3 δισ. η εθνική συνεισφορά.

    Συνολικά στο νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται 9 τομεακά και 13 περιφερειακά προγράμματα. Αναλυτικά τα τομεακά προγράμματα αποτελούν: Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, Μεταφορές, Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Πολιτική Προστασία, Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα.

    «Kερδισμένες» κατά τη νέα προγραμματική περίοδο είναι οι περιφέρειες, καθώς τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα απορροφούν 8,1 δισ. ευρώ, έναντι 5,9 δισ. ευρώ, της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΣΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των πρώτων τομεακών προγραμμάτων στην ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ