• Οικονομία

    ΕΣΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των πρώτων τομεακών προγραμμάτων στην ΕΕ

    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Νέο ΕΣΠΑ: Τι περιμένουν από το πακέτο των 3,9 δισ. οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Γ. Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων


    Η κατάθεση των τριών πρώτων τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 στην Ε.Ε προγραμματίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης εντός της εβδομάδας.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, πρόκειται για πρoγράμματα «Ανταγωνιστικότητα» προϋπολογισμού 3,8 δισ. ευρώ, «Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής» προϋπολογισμού 3,6 δισ. ευρώ και «Μεταφορών» 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία και αναμένεται να κατατεθούν σταδιακά προς έγκριση, τις αμέσως επόμενες μέρες.

    Προτεραιότητα στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των επιχειρησιακών προγραμμάτων προτεραιότητα δίνεται στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» καθώς αποτελεί «το εργαλείο υλοποίησης της στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης που συνδέει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων». Στόχος του, μακροπρόθεσμα, είναι η μετατροπή των ελληνικών επιχειρήσεων από εσωστρεφείς σε εξωστρεφείς καθώς η ανασύνταξή τους θεωρείται σημαντική για την επαναφορά τους ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Στις επιδιώξεις του υπουργείου είναι, κάποιες από τις δράσεις να ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου και ιδιαίτερα του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα που αντικαθιστά το ΕΠΑΝΕΚ, ώστε να μην δημιουργηθεί κενό διάστημα στη ροή της χρηματοδότησης.

    Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό σχέδιο ΕΣΠΑ 2021-2027, είχε κατατεθεί πρώτο, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, στις αρχές Ιουλίου και εγκρίθηκε επίσης πρώτο από τις Βρυξέλλες στο τέλος Ιουλίου. Απελευθερώνει για τα επόμενα 7 χρόνια, πόρους 26,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 20,9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και τα 5,3 δισ. η εθνική συνεισφορά. Η Ελλάδα επίσης θα είναι η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει στην επίσημη κατάθεση των τριών πρώτων τομεακών προγραμμάτων.

    Tα 22 προγράμματα

    Συνολικά στο νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται 9 τομεακά και 13 περιφερειακά προγράμματα. Αναλυτικά τα τομεακά προγράμματα αποτελούν: Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, Μεταφορές, Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Πολιτική Προστασία, Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα.

    Έμφαση δίνεται παράλληλα και στα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα τα οποία απορροφούν 8,1 δισ. ευρώ, έναντι 5,9 δισ. ευρώ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωστής Χατζηδάκης: Τι ανέφερε για το νέο ΕΣΠΑ – Αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022

    ΕΣΠΑ – Γεωργιάδης: Θα καταθέσουμε ώριμες προτάσεις

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ