• Οικονομία

    Νέα παράταση για εξώδικη επίλυση φορολογικών υποθέσεων – Ποιοι δικαιούνται κούρεμα έως 75% και ρύθμιση σε 24 δόσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Δεύτερη ευκαιρία για όσους θέλουν να επιλύσουν εξώδικα τις φορολογικές διαφορές που εκκρεμούν στα δικαστήρια δίνει το Υπουργείο Οικονομικών.

    Δέλεαρ αποτελεί το μεγάλο “κούρεμα” σε πρόστιμα και προσαυξήσεις που φτάνει έως και το 75%, υπό προϋποθέσεις, και ρύθμιση των οφειλών σε έως 24 δόσεις.

    Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν το 30% της οφειλής μέσα σε πέντε ημέρες από την υπογραφή του συμβιβασμού. Το υπόλοιπο, μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις.

    Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών παρατάθηκε έως τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, ενώ είναι ενδεικτικό ότι για να ολοκληρωθεί η εκδίκαση μιας προσφυγής επιχείρησης στα διοικητικά δικαστήρια χρειάζονται περισσότερα από 4,5 χρόνια.

    Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.eefdd.gr και ειδική Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα και τις ενστάσεις των φορολογούμενων για πράξεις επιβολής πρόσθετου φόρου ή και προστίμων και θα αποφασίζει για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος προτείνοντας στον φορολογούμενο συγκεκριμένο τρόπο διευθέτησης των διαφορών με διαγραφή έως το 75% των προσαυξήσεων και προστίμων.

    Η ρύθμιση σε δόσεις

    Εφόσον επιλυθεί η διαφορά και ο φορολογούμενος πληρώσει τουλάχιστον το 30% του κυρίου φόρου μέσα σε 5 ημέρες, το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα η οποία ανέρχεται:

    *σε 75% εάν καταβληθεί σε 1 δόση,
    *σε 65% για 2-4 δόσεις,
    *σε 55% για 5-8 δόσεις,
    *σε 50% για 9-12 δόσεις,
    *σε 45% για 13-16 δόσεις,
    *σε 40% για 17-20 δόσεις και
    *σε 35% για 21-24 δόσεις.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ κρατούν «άμυνες» στον προϋπολογισμό – Στο 1 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα στο 11μηνο



    ΣΧΟΛΙΑ