• Οικονομία

    Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσω… αντικειμενικών αξιών – Ποιες περιοχές θα δουν ελάφρυνση

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Στην… ακύρωση των αντικειμενικών αξιών που ενεργοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 προχωρά πρακτικά το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αποφάσισε ξαφνικά να επαναλάβει τις διαδικασίες καθορισμού τους, με στόχο τη μείωσή τους όπου κρίνεται πως είναι ιδιαίτερα υψηλές.
    Κι αυτό γιατί έχουν φτάσει καταγγελίες από αρκετούς δήμους, ότι οι αντικειμενικές αξίες καθορίστηκαν χωρίς να έχουν τη δική τους γνώμη και σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις των τιμών ζώνης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με βάση τα στοιχεία της κτηματαγοράς που διαθέτουν οι ίδιοι.
    Με άρθρο που περιέχεται στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, παρέχεται η δυνατότητα στους Δήμους να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για τις νέες αντικειμενικές, οι οποίες θα εξεταστούν από τους αρμόδιους του οικονομικού επιτελείου.

    ΕΝΦΙΑ

    Σε περίπτωση που βρεθούν περιοχές, στις όποιες οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν υπέρμετρα, θα έρθει μείωση των τιμών, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ από το 2023.
    Παράλληλα, θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση και σε περιοχές που έχουν πραγματοποιηθεί (και θα πραγματοποιηθούν) μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων από τις αρχές του 2022.

    Κοινωνικά επιδόματα

    Με τη μείωση των αντικειμενικών τιμών θα αναπροσαρμοστούν και τα κοινωνικά επιδόματα, καθώς τα περισσότερα (κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα θέρμανσης, τεκμήρια διαβίωσης κ.α.) έχουν ως προϋπόθεση τις τιμές ζώνης στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο του εκάστοτε δικαιούχου.
    Όταν ενεργοποιήθηκε η αύξηση των τιμών στις αρχές του 2022, υπήρξαν δικαιούχοι που έχασαν τα κοινωνικά επιδόματα, καθώς η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους ξεπέρασε το όριο που ορίζει ο νόμος με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν.
    Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
    Για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ένας άγαμος θα πρέπει να διαθέτει συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του έως 120.000 ευρώ, ενώ για τις οικογένειες το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.
    Για τα τεκμήρια διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:
    • Μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
    • Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
    • Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
    • Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
    • Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.
    Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.
    Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές:
    •  από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., και
    • κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

    Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%. Επίσης, για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανακαινίσεις κτιρίων με φορο-εκπτώσεις 40% έως το 2024 – Χωρίς ΦΠΑ στις κατασκευές οικοδομών για δυο ακόμα χρόνια

    Αναγκαίο το «ξεπάγωμα» των τριετιών – Απώλειες για χαμηλόμισθους έως 4,5 μισθούς ετησίως



    ΣΧΟΛΙΑ