ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να προσελκύσει ακόμα περισσότερους πλούσιους με τεράστιες περιουσίες επιχειρεί η κυβέρνηση, απλοποιώντας ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες και τα κίνητρα για τις εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, γνωστές και ως family offices.
Οι τρεις αλλαγές
Αυτές οι εταιρείες μπορούν να διαχειρίζονται τα χρήματα και την οικογενειακή περιουσία των φυσικών προσώπων είτε έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, κάτι που αποτελεί την πρώτη αλλαγή του πλαισίου.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά τις ελάχιστες δαπάνες λειτουργίας. Μέχρι σήμερα για να μπορέσει να λάβει άδεια ένα family office στη χώρα μας έπρεπε να πραγματοποιεί στην Ελλάδα δαπάνες λειτουργίας τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Με τη νέα διάταξη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον Τελωνειακό Κώδικα το ελάχιστο ποσό ετήσιας δαπάνης μειώνεται στα 250.000 ευρώ.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει και μια τρίτη αλλαγή: Οι εταιρείες ειδικού σκοπού μπορούν να παρέχουν και υπηρεσίες συμβούλου προς εμπιστευματοδόχους (Trustees), αναφορικά με εμπιστεύματα (Trust) που έχουν ιδρύσει (Settlor), ή στα οποία είναι δικαιούχοι (Beneficiaries) φυσικά πρόσωπα και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Τα family offices
Αποκλειστικός σκοπός των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας είναι η διοίκηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων, που κατέχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, τα φυσικά πρόσωπα και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και η διαχείριση των δαπανών, που πραγματοποιούν για την κάλυψη των αναγκών τους έως και των φιλανθρωπικών και πολιτιστικών δράσεών τους.
Στις εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας μπορούν να συμμετέχουν μέλη της οικογένειας, καθώς και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στις οποίες συμμετέχουν κατά πλειοψηφία τα φυσικά πρόσωπα ή τα μέλη της οικογένειάς τους.
Για την παροχή των υπηρεσιών των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας απασχολούνται εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, τα οποία μπορούν να είναι και τρίτα πρόσωπα, ανεξάρτητα από το κράτος στο οποίο είναι εγκατεστημένα. Φυσικά πρόσωπα μέλη της εταιρείας ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας δεν μπορεί να είναι και εργαζόμενοι σε αυτή.
Οι προϋποθέσεις
Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, η εταιρεία ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) απασχολεί στην Ελλάδα προσωπικό τουλάχιστον πέντε ατόμων εντός 12 μηνών από την ίδρυσή της και εφεξής και
β) πραγματοποιεί στην Ελλάδα δαπάνες λειτουργίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ ετησίως.
Ως μέλη της οικογενείας νοούνται:
α) ο έτερος των συζύγων/μέρος συμφώνου συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.),
β) τα τέκνα και τα εγγόνια των συζύγων/Μ.Σ.Σ.,
γ) τα τέκνα του ετέρου των συζύγων/Μ.Σ.Σ.,
δ) οι απευθείας ανιόντες των συζύγων/Μ.Σ.Σ.,
ε) αδέλφια και σύζυγοι /Μ.Σ.Σ. αδελφών,
Τα ακαθάριστα έσοδα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, τα οποία εισπράττονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, προσδιορίζονται με την προσθήκη ποσοστού κέρδους στο σύνολο των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεών τους, πλην του φόρου εισοδήματος (μέθοδος κόστους πλέον περιθώριο κέρδους). Το ποσοστό κέρδους έχει οριστεί σε 7%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στον υπό κατάρρευση τουριστικό κλάδο της Κούβας
- Ρουμανία: Η κυβέρνηση Μπολοζάν εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης και προωθεί αυξήσεις φόρων
- Δένδιας: Συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογο του Pete Hegseth
- Ράντεφ: Η Βουλγαρία και η Κροατία αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη
