• Οικονομία

    Νέα άνοδος στον πληθωρισμό της Γερμανίας – Εκτινάχθηκε στο 8,5% τον Ιούλιο

    • NewsRoom


    Η Γερμανία συνεχίζει να βάλλεται από τον πληθωρισμό, καθώς πλέον ο δείκτης αυτός έχει ξεπεράσει το 8%. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου εκτινάχθηκε κατά 8,5% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, μετά την υποχώρηση στο 8,2% που είχε εμφανίσει τον περασμένο μήνα.

    Σημειώνεται ότι η νέα αύξηση του πληθωρισμού έρχεται την ώρα που αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν ο πληθωρισμός να επιβραδυνθεί στο 8,1%. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, μεγάλο μέρος της απροσδόκητης αύξησης προέκυψε από το άλμα στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, που επισκίασε τη μείωση του φόρου στα καύσιμα και την επιδότηση εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες.

    Τι έδειξαν τα στοιχεία

    “Η επιμονή των διευρυμένων πιέσεων στις τιμές καθιστά ανησυχητικό το outlook του πληθωρισμού”, επισημαίνει ο οικονομολόγος του Bloomberg Μάρτιν Άντεμερ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, “με τα έκτακτα μέτρα για τις δημόσιες μεταφορές και στη φορολογία των καυσίμων να λήγουν τον Σεπτέμβριο, υπάρχει ο κίνδυνος να ανέβει ο πληθωρισμός πάνω και από το 9%”.

    Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή, ανακοινώνουν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό η Ιταλία και η Ισπανία.

    Διαβάστε επίσης

    Ignazio Visco: «Αν η ΕΚΤ δει πανικό στην αγορά θα χρησιμοποιήσει το εργαλείο»

    Σε τεχνική ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ-Μείωση 0,9% στο ΑΕΠ



    ΣΧΟΛΙΑ