• Οικονομία

    Nagel (Bundesbank): Αυξήσεις των επιτοκίων και QT από το 2023

    • NewsRoom


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει με αποφασιστικότητα τα επιτόκια της και θα πρέπει επίσης να αρχίσει να μειώνει το διογκωμένο χαρτοφυλάκιο των κυβερνητικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της από την αρχή του 2023, δρομολογώντας τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη – QT, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Bundesbank, Joachim Nagel.

    “Πρέπει με αποφασιστικότητα να αυξήσουμε τα επιτόκια μας και να υιοθετήσουμε περιοριστική στάση [στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής]”, ανέφερε ο Nagel σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη. “Δεν μπορούμε να σταματήσουμε εδώ. Χρειάζονται και νέα αποφασιστικά βήματα”.

    Οι αγορές βλέπουν μια κίνηση στο 2% τον Δεκέμβριο

    Στο 1,5%, το επιτόκιο των πράξεων διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ είναι στο κάτω μέρος από το εύρος του 1,5% με 2% που είναι κοινώς αποδεκτό για το “ουδέτερο επιτόκιο”, όπου δεν τονώνει αλλά δεν περιορίζει επίσης την ανάπτυξη.

    Οι αγορές βλέπουν μια κίνηση στο 2% τον Δεκέμβριο και περαιτέρω άνοδο προς το 3% μέχρι την επόμενη άνοιξη.

    Μαζί με τις αυξήσεις των επιτοκίων, η ΕΚΤ χρειάζεται επίσης να αρχίσει να μειώνει το κυβερνητικό χρέος αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ που συγκέντρωσε στον ισολογισμό της την τελευταία δεκαετία, όταν ο πληθωρισμός ήταν ιδιαίτερα χαμηλός.

    “Θα πρέπει, από την αρχή του επόμενου έτους, να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τα ομόλογα που έχουμε στην κατοχή μας, επιλέγοντας να μην συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε πλήρως όλα τα ομόλογα που λήγουν”, δήλωσε.

    Διαβάστε επίσης

    HSBC: Οι επενδυτικές τάσεις για το 2022 σύμφωνα με κορυφαίους διεθνείς αναλυτές

    Άνοιξε η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 – Βήμα βήμα η διαδικασία

    ΕΚΤ: Περιορίζει τη ρευστότητα στις τράπεζες-Ζητάει πίσω 296 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ