• Οικονομία

    Ν. Μπακατσέλος στο mononews: «Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και νέο αναπτυξιακό σχέδιο μετά τις εκλογές»

    • Του Γιώργου Μανέττα

    Νικόλας Μπακατσέλος,πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου


    Ενα νέο μείγμα πολιτικών που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη είναι αναγκαίο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκειμένου να δημιουργηθεί καινούριος πλούτος και νέες θέσεις εργασίας, υπογραμμίζει μιλώντας στο mononews.gr ο κ. Νικόλας Μπακατσέλος, νέος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Σύμφωνα με τον Μπακατσέλο, χρειάζεται να συνεχισθεί το μεταρρυθμιστικό έργο και να συγκροτηθεί ένα συνεκτικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, ενώ, πέρα από την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση, απαιτούνται και οι κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε το οικονομικό περιβάλλον να γίνει φιλικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

    Το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και η δημοσιονομική εξισορρόπηση, σημειώνει ο κ. Μπακατσέλος, δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την κανονικότητα.

    Η Ελλάδα, όπως λέει, έχει ανάγκη μεγάλων άμεσων επενδύσεων και αυτό «θα γίνει δυνατόν μόνο μέσω της ενίσχυσης της αξιοπιστίας μας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

    Ζητούμενο, ωστόσο, όπως σπεύδει να επισημαίνει, είναι να μετουσιωθεί σε πράξη το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν διαρκώς ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

    Ειδικά, οι αμερικάνικες εταιρείες αυτή τη στιγμή ενδιαφέρονται πολύ για επενδύσεις στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο στους τομείς του τουρισμού, του real estate και των logistics, καθώς και για τοποθετήσεις στην ελληνική χρηματαγορά.

    Ευκαιρίες, σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, υπάρχουν και για τις ελληνικές εταιρείες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Καθώς μόνο έτσι μπορεί να έχουν μέλλον στις αγορές και, στην προκειμένη περίπτωση, στην αγορά των ΗΠΑ.

    «Είναι σημαντικό η Ελλάδα, ως brand, να αποκτήσει εξωστρεφή προσανατολισμό και να διεκδικήσει με σχέδιο το μερίδιο του στην αγορά», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «στην εποχή μας η παράδοση από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτείται μελέτη, προετοιμασία και η εμβάθυνση στα σύγχρονα επιχειρηματικά εργαλεία».

    Όσον αφορά στις φιλοδοξίες που έχει ως ο νέος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισημαίνει πως μοναδικός του στόχος είναι να ανταποκριθεί να συνεχίσει το εξαιρετικά επιτυχημένο έργο των προκατόχων του.

    «Σε συνεργασία με τις θεματικές επιτροπές του επιμελητηρίου και της διοικητικής ομάδας έχουμε μπροστά μας ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, ειδικά μετά τον απολογισμό του 2018 που περιελάμβανε το μοναδικό εγχείρημα της διοργάνωσης του περιπτέρου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ και που όρισε νέους ορίζοντες για το σχεδιασμό μας.Ένα πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα χτίσουμε και θα εμβαθύνουμε πάνω στη δυναμική του ρόλου του Επιμελητηρίου», λέει ο ίδιος κλείνοντας.

    Who is Who

    Ο Νικόλας Μπακατσέλος είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε.».

    Υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος στην “Imperium ΑΕΕΧ” και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην “Egnatia Bank Securities S.A.” καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην “Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.”.

    Από τον Φεβρουάριο 2014 έως και τον Ιούνιο 2016 ήταν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank.

    Υπήρξε Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου έως τον Ιανουάριο 2014 και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΕ.

    Είναι Μέλος της Επιτροπής Στήριξης του ΕΚΕΤΑ και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΣΒΕ. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αρκετά χρόνια και τον Ιούνιο του  2010 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρός του και Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος.

    Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο University of Reading και έχει κάνει Μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά, Εμπόριο και Οικονομικά στο City University Business School.



    ΣΧΟΛΙΑ