• Οικονομία

    Οριστικό «μπλόκο» στη μετατροπή ατομικών επιχειρήσεων σε ΙΚΕ – Πότε θα πρέπει να έχουν εισόδημα όσο το ελάχιστο τεκμαρτό

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    «Φρένο» στις σκέψεις ορισμένων επαγγελματιών να αποφύγουν το νέο πλαίσιο με το τεκμαρτό εισόδημα βάζει το Υπουργείο Οικονομικών με σχετική διάταξη.

    Στην πράξη «μπλοκάρεται» κάθε διαδικασία μετατροπής μιας ατομικής επιχείρησης σε μονοπρόσωπη εταιρεία ή σε εταίρο σε μονοπρόσωπη (π.χ ΙΚΕ), καθώς στις ΙΚΕ, που έχουν γίνει της… μόδας, μετά τη φορολόγηση των εταιρικών κερδών, ως κεφαλαιουχική εταιρεία τα κέρδη του μετόχου – εταίρου φορολογούνται ως μέρισμα αυτοτελώς, με συντελεστή 5%.

    Η νέα διάταξη ορίζει πως ο επαγγελματίας μπορεί να φορολογηθεί κανονικά με τεκμαρτό εισόδημα, ακόμα και αν κλείσει την ατομική εταιρεία και δημιουργήσει πχ μια ΙΚΕ και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

    Συγκεκριμένα, η εφορία θα πραγματοποιήσει έλεγχο στον εν λόγω φορολογούμενο που αιτήθηκε ή προχώρησε σε αλλαγή της φύσης της επιχείρησης. Ο φόρος εισοδήματος θα επιβληθεί εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθούν τα εξής:

    α) ότι το φυσικό πρόσωπο συμμετέχει ως μοναδικός εταίρος ή μέτοχος σε μονοπρόσωπη εταιρεία, η οποία ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα που ταυτίζεται, ως προς τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) δεύτερου βαθμού, με την επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκούσε το φυσικό πρόσωπο πριν από τη διακοπή των εργασιών του, και

    β) ότι το ποσό του φόρου εισοδήματος που αναλογεί στα κέρδη του νομικού προσώπου, αθροιζόμενο προς τον φόρο που θα επιβαλλόταν στα μερίσματα, αν διανέμονταν το σύνολο των κερδών, υπολείπεται του ελάχιστου φόρου που θα επιβαλλόταν για το φυσικό πρόσωπο από την εφαρμογή των άρθρων 28Α ως 28Δ, αν εξακολουθούσε να ασκεί υπό τη μορφή ατομικής επιχείρησης την επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκούσε στο παρελθόν και η οποία ταυτίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας.

    «Φρένο» σε παραπλήσιους ΚΑΔ

    Στην πράξη, το Υπουργείο Οικονομικών βάζει «φρένο» στις περιπτώσεις που ο επαγγελματίας δημιουργήσει μια ΙΚΕ με τον ίδιο ή παραπλήσιο ΚΑΔ. Σε αυτή την περίπτωση θα φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, εκτός και αν έχει υψηλότερα εισοδήματα από το ελάχιστο ποσό που επιβάλει ο νέος νόμος.

    Για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που θα είχε το φυσικό πρόσωπο αν ασκούσε την επιχειρηματική δραστηριότητα υπό τη μορφή της ατομικής επιχείρησης ισχύουν τα εξής:

    α) για την προσαύξηση του κατώτατου μισθού από τη δεύτερη τριετία δραστηριότητας και εφεξής, λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία το φυσικό πρόσωπο κατείχε το σύνολο των εταιρικών μεριδίων ή μετοχών της μονοπρόσωπης εταιρείας και αυτά, κατά τα οποία το φυσικό πρόσωπο ασκούσε την ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα, υπό τη μορφή ατομικής επιχείρησης,

    β) για την εύρεση του μισθού του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου, του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας και τη σύγκριση του κύκλου εργασιών, σε σχέση με τον μέσο όρο του κύκλου εργασιών στη δραστηριότητα με τον αντίστοιχο Κ.Α.Δ. δεύτερου βαθμού, λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα του νομικού προσώπου,

    γ) η μείωση του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος με βάση το εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις και αγροτική δραστηριότητα και η μείωση με βάση τον τόπο κατοικίας, εφαρμόζονται εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις στο πρόσωπο του φυσικού προσώπου.

    Αν για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, εντός του ίδιου φορολογικού έτους, το φυσικό πρόσωπο ασκεί την ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα, υπό τη μορφή ατομικής επιχείρησης και μέσω μονοπρόσωπης εταιρείας, στην οποία είναι μοναδικός εταίρος ή μέτοχος, το παρόν εφαρμόζεται για το χρονικό διάστημα που η επιχειρηματική δραστηριότητα ασκείται μέσω μονοπρόσωπης εταιρείας.

    Αυτός ο περιορισμός ισχύει μέχρι και το 2026.

    Διαβάστε επίσης

    ΟΔΔΗΧ: Στο 3,84 η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων

    ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν την Πέμπτη 30/11

    ΔΥΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας



    ΣΧΟΛΙΑ