Ο Αλμπέρτο Μουσάλεμ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις, προειδοποίησε ότι οι δασμοί επιβαρύνουν την αμερικανική οικονομία και αποδυναμώνουν την αγορά εργασίας.

Σε τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Μινεάπολη, την Τρίτη, ανέφερε ότι «ακόμα και μετά την αποκλιμάκωση της 12ης Μαΐου, φαίνεται πιθανό να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές». Σημειώνεται ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να μειώσουν σημαντικά τους δασμούς εκατέρωθεν για 90 ημέρες, με στόχο την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.

1

Ο Μουσάλεμ υπογράμμισε ότι οι δασμοί είναι πιθανό να επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα και να προκαλέσουν περαιτέρω αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε θέση να ανταποκριθεί στις αλλαγές των οικονομικών προοπτικών, εφόσον αυτές καταστούν αναγκαίες, ωστόσο σημείωσε ότι απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Fed μπορεί να προσφέρει μια «ισορροπημένη απάντηση» σε προκλήσεις που αφορούν τόσο την απασχόληση όσο και την άνοδο των τιμών, αρκεί οι προσδοκίες των πολιτών για τις μελλοντικές τιμές να παραμένουν αγκυροβολημένες στον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού σχετικά με τη συνέχιση της μάχης κατά του πληθωρισμού».

Η Fed μέχρι στιγμής έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια του 2025, καθώς παρακολουθεί την επίδραση των νέων πολιτικών σε τομείς όπως το εμπόριο, η φορολογία, η μετανάστευση και οι ρυθμίσεις. Ο Μουσάλεμ σημείωσε ότι, παρά τις προκλήσεις, η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει «υποκείμενη δύναμη». Επισήμανε ότι, αν και λιγότερες επιχειρήσεις δηλώνουν πρόθεση για επενδύσεις και προσλήψεις, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες – όπως ο τραπεζικός δανεισμός – παραμένουν υποστηρικτικές.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, τόνισε πως υπάρχουν δύο εξίσου πιθανά σενάρια: είτε οι πιέσεις στις τιμές λόγω δασμών θα αποδειχθούν βραχύβιες, είτε θα είναι πιο επίμονες. Αν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας επιτύχουν και οδηγήσουν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση, η οικονομία ενδέχεται να επιστρέψει στην προηγούμενη πορεία της και ο πληθωρισμός να συνεχίσει την πτωτική του πορεία προς το 2%.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Fed πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Εάν οι τιμές παραμείνουν αυξημένες για μικρό χρονικό διάστημα, ενδέχεται να εξεταστεί η πιθανότητα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της απασχόλησης. «Η δέσμευση τώρα να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των δασμών στον πληθωρισμό ή να χαλαρώσουμε την πολιτική, ενέχει τον κίνδυνο να υποτιμήσουμε το επίπεδο και την επιμονή του πληθωρισμού», προειδοποίησε.

Καταλήγοντας, ο Μουσάλεμ ξεκαθάρισε πως η σταθερότητα των τιμών πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα, καθώς οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να αποπροσανατολίσουν τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες και να πλήξουν τη φερεγγυότητα της νομισματικής πολιτικής της Fed.

 

Διαβάστε επίσης 

Fitch: Πώς επηρεάζεται η αξιολόγηση των τραπεζών μετά την αναβάθμιση του ελληνικού outlook

Ευρωαγορές: Καθολική άνοδος για τις αγορές, στο 5,8% έκλεισε η μετοχή της Vodafone

Στο 0,76% το περιθώριο των 10ετών ομολόγων