• Οικονομία

    Morgan Stanley: Στο 4% η αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Στο 4% αύξησε σήμερα τις εκτιμήσεις της η Morgan Stanley, όσον αφορά την κορύφωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς,  τα στοιχεία του Ιουνίου για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, κατέγραψαν οριακή υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

    Η τράπεζα ανέμενε προηγουμένως ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα κορυφωθεί στο 3,75%, μετά από την αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, ωστόσο, σήμερα αναθεώρησε προς τα πάνω.

    «Μετά την αναθεώρηση της πρόβλεψής μας για τον πληθωρισμό με τα στοιχεία του Ιουνίου και την αξιολόγηση των πρόσφατων σχολίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο φόρουμ της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας, διαφοροποιήσαμε την εκτίμησή μας για την ΕΚΤ και τώρα τοποθετούμε την κορύφωση των επιτοκίων της στο 4%», ανέφερε η Morgan Stanley.

    Σημειώνεται ότι σημαντική επιβράδυνση στο 5,5% ετησίως παρουσίασε ο ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούνιο από το 6,1% του Μαΐου.

    Ο πληθωρισμός στη ευρωζώνη υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς το κόστος των καυσίμων μειώθηκε και οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων επιβραδύνθηκαν, σύμφωνα με προκαταρκτικές μετρήσεις της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

    Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών αυτόν τον μήνα, καθώς προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΕΚΤ: Στο στόχαστρο η Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων

    Στο ρυθμό της ΕΚΤ και των προγραμματικών η αγορά ομολόγων

    «Μάχη» κατά της ακρίβειας: Καλάθι του νοικοκυριού, Market pass και ενισχύσεις στα τιμολόγια ρεύματος



    ΣΧΟΛΙΑ