• Οικονομία

    Μόλις 70 εκατ. ευρώ θα φέρει ο ελάχιστος φόρος 15% στις πολυεθνικές

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Δύο νομοσχέδια αναμένεται να παρουσιάσει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Το πρώτο θα αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας του ΟΟΣΑ για τον ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές και το δεύτερο για τον αιγιαλό και τις παραλίες.

    Τα δύο νομοσχέδια παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή στη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, όπως είχε ενημερώσει έγκαιρα τους αναγνώστες του το mononews.

    Ελάχιστος φόρος 15%

    Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την Οδηγία που έχει συμφωνηθεί εδώ και δύο χρόνια από 140 χώρες, ωστόσο η Ελλάδα θα έπρεπε να το είχε περάσει ήδη από την ελληνική Βουλή. Πάντως, ο φόρος στις πολυεθνικές θα τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας από το 2026.

    Το νέο πλαίσιο θα αφορά πολυεθνικές εταιρείες και εγχώριους ομίλους με ετήσιο τζίρο άνω των 750 εκατ ευρώ, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι ελάχιστες οι πολυεθνικές που πληρώνουν φόρο μικρότερο του 15%, με αποτέλεσμα το πραγματικό όφελος από την ενσωμάτωση της Οδηγίας να μην ξεπερνά τα 70 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση, όπως εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

    Πολύ απλοϊκά, σε περίπτωση που ένας πολυεθνικός όμιλος του δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα φορολογείται με συντελεστή πχ 12%, θα πρέπει να καταβάλει στη χώρα μας τη διαφορά του 3%, μέχρι το ελάχιστο όριο του 15%.

    Τάξη στο χάος σε αιγιαλούς και παραλίες

    Το δεύτερο νομοσχέδιο θα επιχειρεί να βάλει τάξη στο χάος που δημιουργείται κάθε καλοκαίρι στις παραλίες και τους αιγιαλούς της χώρας.

    Μάλιστα, το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο το περσινό καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε το κίνημα της “πετσέτας”, από πολίτες που αντιδρούσαν στην παράνομη κατάληψη της παραλίας από καταστήματα, που δεν άφηναν ελεύθερο χώρο στους λουόμενους για τη δική τους ομπρέλα και ξαπλώστρα.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζουν πως στόχος του νομοσχεδίου είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, με ξεκάθαρους όρους παραχώρησης μέρους της παραλίας σε επαγγελματίες για την εμπορική δραστηριότητά τους (να βάλουν ξαπλώστρες και ομπρέλες ή άλλες νόμιμες κατασκευές).

    Επαναλαμβάνουν δε, πως το νέο πλαίσιο θα προβλέπει ακόμα και ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε καταγγελίες για ώστε να παρεμβαίνουν επί τόπου οι αρμόδιες υπηρεσίες.

    Επειδή στην πράξη αυτό έχει αποδειχθεί δύσκολο και χρονοβόρο, το νομοσχέδιο θα προβλέπει και κάτι ακόμα: οι περισσότερες αρμοδιότητες των δήμων για τους αιγιαλούς και παραλίες θα μεταφερθούν στην κεντρική διοίκηση, ώστε να μην υπάρχει το χάος με τη μετάθεση ευθυνών.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι για το χάος που επικράτησε το καλοκαίρι στη Μύκονο, με τις θηριώδεις κατασκευές στις παραλίες, έπρεπε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ επτά διαφορετικών υπουργείων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Οικονομικών, από κοινού με την οικεία αποκεντρωμένη διοίκηση.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ