• Οικονομία

    Όλα έτοιμα για εκλογές: Μονιμοποιούν χιλιάδες συμβασιούχους μέσω κρυφού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

    • NewsRoom
    αυξήσεις


    Παράνομες προεκλογικές μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στους ΟΤΑ επιχειρεί η κυβέρνηση, μετατρέποντας τον ανοιχτό διαγωνισμό 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ για 8.166 προσλήψεις στους δήμους, σε κλειστή διαδικασία μονιμοποιήσεων συμβασιούχων, αποκλείοντας από τον διαγωνισμό για τις θέσεις μονίμων στην καθαριότητα των δήμων όσων δεν έχουν προϋπηρεσία ως συμβασιούχοι στο Δημόσιο.

    Συγκεκριμένα, έπειτα από πιέσεις και ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, το προεδρείο του ΑΣΕΠ σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση με οριακή πλειοψηφία, η οποία καθορίστηκε από τη διπλή ψήφο του προέδρου (που προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση), αποφάσισε να πριμοδοτείται η προϋπηρεσία σε δήμους. Προβλέπεται δηλαδή ότι η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σε δήμους –και όχι στον ιδιωτικό τομέα– θα «δίνει» 17 μόρια για κάθε μήνα για το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί και όχι μόνο για το 50% αυτών, όπως ήταν η πρόβλεψη.

    Αλλάζοντας εκ των υστέρων την προκήρυξη  και επεκτείνοντας υποχρεωτικά το κριτήριο της εμπειρίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για όλες τις θέσεις, αποκλείει περισσότερους από 100.000 άλλους υποψηφίους που μένουν εκτός λόγω της «φωτογραφικής» αλλαγής της μοριοδότησης στο παρά πέντε της λήξης των αιτήσεων. Ανοίγει ωστόσο έτσι ο δρόμος για χιλιάδες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

    Η κυβέρνηση, με όχημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους δήμους, επιδιώκει να «βολέψει» στο Δημόσιο μια στρατιά δημοσίων υπαλλήλων με πρωταρχικό στόχο να εξυπηρετήσει τα πολιτικά της συμφέροντα αλλά και να στρώσει το χαλί για τις επικείμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μερικούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων υπαλλήλων, το φθινόπωρο δηλαδή του 2019. Μάλιστα, για να νομιμοποιήσει τις πράξεις της η κυβέρνηση φρόντισε στο μεσοδιάστημα να συμπεριλάβει στο νόμο 4479/2017 τη φωτογραφική διάταξη (άρθρο 24 παράγρ. 1) που θα προέβλεπε την επιπλέον μοριοδότηση της εμπειρίας των υποψηφίων για τη συγκεκριμένη και μόνο προκήρυξη με στόχο να πριμοδοτηθούν οι παλιοί συμβασιούχοι και όσοι είχαν εργαστεί έστω και για ένα οκτάμηνο σε αντίστοιχες θέσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα στους δήμους.

    Ωστόσο, η διάταξη αυτή, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, που εξυπηρετούσε μεν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις μονιμοποιήσεις, έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 7 του νόμου 3812/2009 που λέει ότι η εμπειρία δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως βαθμολογούμενο κριτήριο για το πενήντα τοις εκατό (50%) των θέσεων που προκηρύσσονται στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ τάχτηκε αρχικώς υπέρ του νόμου 3812/2009 και δημοσίευσε την προκήρυξη που προέβλεπε πριμοδότηση μόνο για το 50% των θέσεων, όπως άλλωστε είναι και το σωστό.

    Με αυτόν το τρόπο, ελπίδες διορισμού είχαν και οι μέχρι τώρα συμβασιούχοι του Δημοσίου, αλλά και νέοι υποψήφιοι χωρίς απαραίτητα προϋπηρεσία σε θέση ανταποδοτικού χαρακτήρα ΟΤΑ.

    Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχει συγκεντρώσει η προκήρυξη είναι το γεγονός ότι μόνο για την κατηγορία ΔΕ, στην οποία έχουν προβλεφθεί 2.714 θέσεις, είχαν καταχωρισθεί μέχρι την Τρίτη 27.500 αιτήσεις ενώ άλλες 28.000 βρίσκονται σε εκκρεμότητα μέσα στο σύστημα του ΑΣΕΠ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι, σύμφωνα με στελέχη του ΑΣΕΠ, το μεγαλύτερο κύμα των αιτήσεων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αφού αύριο ανοίγει η αυλαία των αιτήσεων για την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (5.235 θέσεις), στην οποία αναμένονται πάνω από 50.000 αιτήσεις υποψηφίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 2.200 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ διεκδικούν από το ΣτΕ μισθολογική «χασούρα» 19 χρόνων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H κυβέρνηση αποφάσισε με 3 χρόνια καθυστέρηση να αναστήσει το Σύζευξις 2



    ΣΧΟΛΙΑ