• Οικονομία

    Μείωση της τιμής των σιτηρών στις ΗΠΑ λόγω της επιστροφή της Μόσχας στην συμφωνία

    • NewsRoom


    Η τιμή των σιτηρών, που είχε εκτοξευτεί στις αρχές της εβδομάδας, άρχισε να υποχωρεί σήμερα, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στη συμφωνία για τον ασφαλή διάδρομο εξαγωγής σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται για το αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έλαβε «γραπτές εγγυήσεις» από την Ουκρανία για την αποστρατιωτικοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των τροφίμων και κατά συνέπεια δέχτηκε να επιστρέψει στη συμφωνία. Λίγες ώρες αργότερα πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αποσυρθεί από τη συμφωνία στην περίπτωση παραβίασης των εγγυήσεων από την Ουκρανία».

    Παρά την προειδοποίηση αυτή, το σιτάρι έπεσε στα 340,50 ευρώ ο τόνος γύρω στις 15.30 στο Euronext, τιμή μειωμένη κατά 4,8% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή της ελαιοκράμβης υποχώρησε στα 657 ευρώ ο τόνος (-2%) και του αραβοσίτου στα 332,75 ευρώ ο τόνος (-1,5%).

    Λίγο μετά το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο του Σικάγο η τιμή του σιταριού ποικιλίας SRW έπεσε στα 8,43 δολάρια ανά bushel (περίπου 20 κιλά), μειωμένη κατά 6,59%. Ο αραβόσιτος υποχωρούσε στα 6,835 δολάρια (-2,04%) και η σόγια στα 14,28 δολάρια (-0,54%).

    Διαβάστε επίσης

    Πορτογαλία: Προς κατάργηση το πρόγραμμα Golden Visa μετά από 10 χρόνια

    Bundesbank: Κρούει τον κώδωνα για κινδύνους στην χρηματοοικονομική σταθερότητα

    Αλλαγή πλεύσης από τη Ρωσία: Επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά



    ΣΧΟΛΙΑ