• Οικονομία

    Αλλαγή πλεύσης από τη Ρωσία: Επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά

    • NewsRoom
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν


    Η Ρωσία θα συνεχίσει να συμμετέχει στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει το reuters.

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι έλαβε γραπτές εγγυήσεις από το Κίεβο να μην χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.

    «Η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί ότι οι εγγυήσεις που έλαβε αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και επανέρχεται στην εφαρμογή της συμφωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η συμφωνία για τα σιτηρά της 22ας Ιουλίου για την οποία μεσολάβησαν η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ από το μεσημέρι της Τετάρτης.

    “Οι μεταφορές σιτηρών θα συνεχιστούν όπως είχε συμφωνηθεί πριν από τις 12 (μ.μ.) σήμερα”, είπε ο Ερντογάν.

    Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα λόγω μιας επίθεσης στον στόλο της εκεί. Η Ουκρανία από την πλευρά της χαρακτήρισε το πρόσχημα ψευδές.

    Τα πλοία συνέχισαν να μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά στη διαδρομή παρά την αναστολή, αλλά αυτό ήταν απίθανο να συνεχιστεί για πολύ, επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν εξέδιδαν νέα συμβόλαια λόγω της κίνησης της Ρωσίας, ανέφεραν πηγές του κλάδου στο Reuters.

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε οποιεσδήποτε ρωσικές απόπειρες να διαταράξουν τον εξαγωγικό διάδρομο της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος αποκλείστηκε μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

    Ο ρωσικός αποκλεισμός έχει επιδεινώσει τις ελλείψεις τροφίμων και την κρίση κόστους ζωής σε πολλές χώρες, καθώς η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιτηρών και ελαιοσπόρων στον κόσμο.

    Η συμφωνία για τα σιτηρά είχε ως στόχο να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες, εισάγοντας περισσότερο σιτάρι, ηλιέλαιο και λιπάσματα στις παγκόσμιες αγορές και να μετριάσει την απότομη αύξηση των τιμών. Στοχεύει στο προπολεμικό επίπεδο των 5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων που εξάγονταν από την Ουκρανία κάθε μήνα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Συμφωνία Σιτηρών: Αναστέλλονται για αύριο όλα τα δρομολόγια των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

    Σιτηρά: Στα ύψη οι τιμές μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας



    ΣΧΟΛΙΑ