• Οικονομία

    Μετρητά Vs πλαστικό χρήμα: Ο μεγάλος νικητής

    • NewsRoom


    Το πλαστικό χρήμα έχει γίνει καθημερινότητα στη ζωή των Ελλήνων, όμως τελικά οι πολίτες προτιμούν τις κάρτες ή τα «ζεστό χρήμα» για τις συναλλαγές τους;

    Την απάντηση στο ερώτημα δίνει έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τίτλο «Η χρήση των μετρητών από τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη».

    Βάσει της έρευνας, που δημοσιοποίηση σε «Kαθημερινή της Κυριακής» το 57% των Ελλήνων απαντά ότι αμείβεται με μετρητά.Παράλληλα, όπως αποτυπώνεται, οι Έλληνες καλύπτουν με μετρητά το μεγαλύτερο ποσοστό των τακτικών μηνιαίων δαπανών τους, όπως λογαριασμοί τηλεφώνου και ρεύματος.

    Όσον αφορά στις πληρωμές μισθών η χώρα μας κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στους πολίτες κρατών που πληρώνονται με μετρητά. Ακολουθούν η Σλοβακία και η Κύπρος (28%) ενώ οι πολίτες των περισσοτέρων χωρών της ευρωζώνης απαντούν σε ποσοστά μόλις από 5% έως 20% ότι παίρνουν τον μισθό στο χέρι.

    Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι σε ποσοστό 40% οι Έλληνες πληρώνουν τον φόρο τους με μετρητά έναντι 9% στην Ευρωζώνη, σε ποσοστό 50% τα ασφάλιστρα έναντι 10% στην Ευρωζώνη, σε ποσοστό 70% τα φάρμακα έναντι 31% στην Ευρωζώνη, τους λογαριασμούς ρεύματος και τηλεφώνου σε ποσοστό 60% έναντι 16% στην Ευρωζώνη και το ενοίκιο του σπιτιού τους σε ποσοστό 30% έναντι 6% στην Ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με την «Kαθημερινή» η κυριαρχία των μετρητών είναι αποτέλεσμα του γεγονότος, για παράδειγμα, ότι δεν παρέχονται κίνητρα προκειμένου οι πολίτες να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα ή λόγω της απουσίας σαφούς κατεύθυνσης από την πλευρά της πολιτείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bitcoin: Τι συμβαίνει με το κρυπτονόμισμα;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυρ. Μητσοτάκης: «Είμαστε έτοιμοι, έχουμε σχέδιο, δεν έχουμε ταξικό πρόσημο»

     MH XAΣΕΤΕ: Μαριέττα Γιαννάκου: «Να επενδύσουμε στο μυαλό των νέων…»



    ΣΧΟΛΙΑ