• Οικονομία

    Μεγάλος κερδισμένος ο ΕΦΚΑ από την αύξηση του κατώτατου – Πόσο αυξάνεται το κόστος για τους εργοδότες (πίνακες)


    Περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ετησίως λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ. Μεγάλοι κερδισμένοι, πέρα από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και όσους λαμβάνουν κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ, είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλουν τόσο οι μισθωτοί, όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

    Η αύξηση των κατώτατων αποδοχών επηρεάζει από την 1η Φεβρουαρίου τόσο τα ανώτατα όσο και τα κατώτατα όρια υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των μισθωτών. Οι αυξήσεις στις εισφορές από την εν λόγω αλλαγή στον κατώτατο μισθό θα είναι από 12 ευρώ, ενώ στις ανώτατες κλίμακες θα φτάσουν τα 130 ευρώ τον μήνα. Λόγω της αύξησης ο ΕΦΚΑ θα εισπράξει για το 2019 περίπου 200 εκατ. ευρώ.

    Μικρότερο όφελος θα έχει ο ΕΦΚΑ από την αύξηση του μη μισθολογικού κόστους των μισθωτών εργαζομένων, καθώς και εκεί θα αυξηθούν οι προβλεπόμενες και καταβαλλόμενες μέσω ΑΠΔ εισφορές. Έτσι για τους μισθωτούς η διαφορά που προκύπτει είναι από 20 ευρώ για όσους αμείβονταν με τον κατώτατο μέχρι και 50 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους που αμείβονταν με τον υποκατώτατο μισθό. Έτσι και από τις εισφορές των μισθωτών ο ΕΦΚΑ θα έχει ένα ετήσιο όφελος της τάξης των 144 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά, από την αύξηση των εισφορών τα ασφαλιστικά ταμεία θα εισπράξουν 350 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, είναι προφανές πως με αυτήν την ελαφριά αύξηση ο ΕΦΚΑ θα δει στα ταμεία του επιπλέον 350 εκατ. ευρώ περίπου, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

    “Η αύξηση του κατώτατου μισθού πέρα από τους εμφανείς κερδισμένους που είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονταν μέχρι σήμερα με τον κατώτατο και τον υποκατώτατο μισθό ως αποδοχές, έχει και έναν ακόμη μεγάλο κερδισμένο που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Αυτός είναι ο ΕΦΚΑ που θα δει τα έσοδα του από εισφορές τόσο από μισθωτούς όσο και από ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να πολλαπλασιάζονται”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Σε περίπτωση μάλιστα που μειωθεί το αφορολόγητο, η αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων θα είναι πενιχρή, καθώς ο μόνος  κερδισμένος από την αύξηση του κατωτάτου μισθού είναι ο ΕΦΚΑ και τα κρατικά ταμεία.

    Ο λογαριασμός

    Μικρές επιβαρύνσεις έως 17 ευρώ το μήνα προκύπτουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα συν καταβλητέες εισφορές έως 7.800 ευρώ.

    Αντίστοιχες επιβαρύνσεις που φτάνουν έως και τα 18 ευρώ το μήνα προκύπτουν για τους αγρότες με καθαρό φορολογητέο εισόδημα συν καταβλητέες εισφορές έως 6.000 ευρώ.

    Στον αντίποδα, ο συνδυασμός των νέων ποσοστιαίων ασφαλίστρων και της αύξησης του βασικού μισθού οδηγούν επιπλέον ομάδες μη μισθωτών του πρώην ΟΑΕΕ στην ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να προκύπτουν οφέλη έως 36 ευρώ το μήνα για ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα συν εισφορές 8.000-10.000 ευρώ.

    Πάνω από τα 10.000 ευρώ τα οφέλη πολλαπλασιάζονται, ωστόσο η εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ δεν είναι πλέον η κατώτατη και δεν εξαρτάται από τον μισθό. Αντίστοιχα για τους αγρότες, το όφελος για όσους εμπίπτουν στην κατώτατη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ φτάνει έως και τα 24 ευρώ και αφορά εισοδήματα συν εισφορές 6.000-8.000 ευρώ.

    Μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τους αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν από φέτος και εισφορές επικούρησης και εφάπαξ «κουρεμένες» όμως στο επίπεδο του κατώτατου μισθού για όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος.

    Υπενθυμίζεται πως το 2019 η ελάχιστη εισφορά είναι 20% επί του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 130 ευρώ πλέον, ενώ το πραγματικό εισόδημα άνω των 650 ευρώ τον μήνα εισφοροδοτείται με 13,33%. Επειδή, ωστόσο, η ελάχιστη εισφορά δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 130 ευρώ το μήνα, ο νέος μισθός διαμορφώνει τα ασφάλιστρα για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

    Το mononews.gr, με τη βοήθεια του κ. Ρίζου, σας παρουσιάζει αναλυτικά την μηνιαία επιβάρυνση για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων.

    Η αύξηση του κατώτατου μισθού οδηγεί σε αύξηση των εισφορών από 12 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα έως και 130 ευρώ επιπλέον τον μήνα για τις ανώτατες κλίμακες.

    Οι αλλαγές στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με το νέο Κατώτατο Μισθό:

    Υπολογισμοί για εισοδήματα έως 7.800 € Νέα Μηνιαία Εισφορά Πριν την αλλαγή του Κατώτατου μισθού Μηνιαία επιβάρυνση
    Δικηγόροι*

    *Κύρια σύνταξη, επικουρική, εφάπαξ, υγεία, ΟΑΕΔ

    256,67 € 232,4 €  

    24,27 €

     

    Μηχανικοί*

    *Κύρια σύνταξη, επικουρική, εφάπαξ, υγεία, ΟΑΕΔ

    256,67 € 232,4 €  

    24,27 €

     

    Μηχανικοί παλιοί*

    *Κύρια σύνταξη, εφάπαξ, υγεία, ΟΑΕΔ

    211,17 € 191,39 € 19,78 €
    Γιατροί*

    *Κύρια σύνταξη, εφάπαξ, υγεία, ΟΑΕΔ

    211,17 € 191,39 €  

    19,78 €

     

    Φαρμακοποιοί*

    *Κύρια σύνταξη, εφάπαξ, υγεία, ΟΑΕΔ

    211,17 € 191,39 €  

    19,78 €

     

    Έμποροι, Βιοτέχνες, Αυτοκινητιστές*

    *Κύρια σύνταξη,  υγεία, ΟΑΕΔ

    185,17 €  

    167,93 €

     

     

    17,24 €

     

    Αγρότες*

    *Κύρια σύνταξη, υγεία

    123,17 € 111,06 €  

    12,11 €

     

     

    Εκτός από τις εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυξάνεται και το μη μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό:

    Εισφορές Εργοδότη:

    Νέος κατώτατος μισθός Σύνολο Εισφορών Εργοδότη Σύνολο Εισφορών Εργοδότη με προηγούμενο κατώτατο
    Μηνιαία επιβάρυνση
     650 €  162,89 €  152,65 €  10,24 €

     

    Εισφορές Εργαζόμενου:

    Νέος κατώτατος μισθός Σύνολο Εισφορών Εργαζόμενου Σύνολο Εισφορών Εργαζόμενου με προηγούμενο κατώτατο  Μηνιαία επιβάρυνση
     650 €  104 €  93,76 €  10,24 €

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Πώς διαμορφώνονται τα επιδόματα και οι αποδοχές μαζί με τις τριετίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τίτλος κτήσης: Ποιες είναι οι εισφορές για τους εργαζόμενους-Τι θα πληρώσουν το 2019 (Όλη η απόφαση)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς θα ρυθμιστούν οι ασφαλιστικές οφειλές



    ΣΧΟΛΙΑ