• Οικονομία

    Μεχμέτ Σιμσέκ: Κάλεσμα σε επενδυτές να εμπιστευτούν τη οικονομική «στροφή» Ερντογάν

    • NewsRoom
    Μεχμέτ Σιμσέκ, ΥΠΟΙΚ Τουρκίας

    Μεχμέτ Σιμσέκ, ΥΠΟΙΚ Τουρκίας


    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πλήρως σύμφωνος με τις νέες πολιτικές που απαιτούν σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζει ο τσάρος της Οικονομίας στη Τουρκία, Μεχμέτ Σιμσέκ.

    Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανέλαβε αμέσως μετά τις εκλογές στη Τουρκία που ανέδειξαν τον Ερντογάν καθαρό νικητή, αποτέλεσε μία επιλογή «φιλική» προς τις διεθνείς αγορές.

    Ανέλαβε σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει άνω του 50% και η λίρα δέχεται ισχυρά χτυπήματα.

    Στροφή σε “ορθόδοξες” πολιτικές

    Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει αναλάβει την αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές όμως συνεχίζουν να φοβούνται τον απρόβλεπτο Ερντογάν, ο οποίος πριν λίγους μήνες υποστήριζε ανορθόδοξες πολιτικές φθηνού χρήματος, παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

    «Ο πρόεδρός μας παρέχει πλήρη υποστήριξη, είτε πρόκειται για το πρόγραμμα αποπληθωρισμού, είτε για τη δημοσιονομική πολιτική», επέμεινε ο Μεχμέτ Σιμσέκ σε δηλώσεις του τους δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Δεν το διαισθανόμαστε απλώς, το βλέπουμε κιόλας».

    Η Τουρκία παραμένει σε δύσκολη θέση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου να να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό τα επόμενα χρόνια.

    Η πορεία της λίρας

    Μετά από χρόνια ανορθόδοξων πολιτικών, οι οποίες κλόνισαν την οικονομία των 900 δισ. δολαρίων της Τουρκίας και άδειασαν τα τραπεζικά αποθέματα, ο Σιμσέκ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις σε μία προσπάθεια να σώσει τη λίρα από τις συνεχείς υποτιμήσεις, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών.

    «Δεν υπάρχει ούτε ο παραμικρός δισταγμός. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που απαιτεί αυτό το πρόγραμμα», ανέφερε.

    Οι αμφιβολίες των επενδυτών ήταν εμφανείς στην αγορά συναλλάγματος, με τη λίρα να υποτιμάται κάθε μέρα αυτή την εβδομάδα.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Economics η περαιτέρω υποτίμηση της λίρας δεν θα αποφευχθεί καθώς «θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αντιστραφεί η ζημιά από τις προηγούμενες ενέργειες».

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρκία: Οι τράπεζες της Wall Street βλέπουν τον πληθωρισμό να ξεπερνάει το 70% το 2024

    Γεραπετρίτης: Συμφωνήσαμε τον οδικό χάρτη για πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και ΜΟΕ

    Ντόρα Μπακογιάννη: Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να τα βρει με την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ