• Οικονομία

    Με συντελεστή 33% ο έκτακτος φόρος στα διυλιστήρια που θα χρηματοδοτήσει το Market Pass

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλά στη Βουλή

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Με συντελεστή 33% θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ το Υπουργείο Οικονομικών.

    Τα έσοδα που εκτιμώνται στα 650 εκατ ευρώ, αναμένεται να χρηματοδοτήσουν το “Market Pass“, το νέο επίδομα δηλαδή για τα τρόφιμα. Μάλιστα, το ποσό της έκτακτης συνεισφοράς θα εκπίπτει ως δαπάνη από τις εταιρείες που θα φορολογηθούν.

    Σημειώνεται πως η διάταξη κατατέθηκε με βάση το άρθρο 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1854 του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου 2022, σχετικά με παρέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

    Ποιες εταιρείες φορολογούνται εκτάκτως

    Υπόχρεοι για την καταβολή της συνεισφοράς είναι εταιρείες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, και μόνιμες εγκαταστάσεις, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2022 προέρχονται, κατά εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον, από οικονομικές δραστηριότητες στους τομείς της εξόρυξης λιθάνθρακα και λιγνίτη, της άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, της παραγωγής προϊόντων οπτανθρακοποίησης και διύλισης πετρελαίου.

    Το έκτακτο μέτρο εφαρμόζεται εφόσον το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθαρίστων εσόδων της εταιρείας, νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, ή της μόνιμης εγκατάστασης προέρχεται από τις εξής οικονομικές δραστηριότητες, κατά ομάδα NACE:

    α) 05.1 εξόρυξη λιθάνθρακα,

    β) 05.2 εξόρυξη λιγνίτη,

    γ) 06.1 άντληση αργού πετρελαίου,

    δ) 06.2 άντληση φυσικού αερίου,

    ε) 19.1 παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης (κωκοποίησης),

    στ) 19.2 παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

    Πώς υπολογίζεται ο έκτακτος φόρος

    Ως ακαθάριστα έσοδα θεωρούνται τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά δηλώνονται από τους υπόχρεους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

    Τα πλεονάζοντα κέρδη για την επιβολή της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης ισούνται με τη θετική διαφορά μεταξύ των φορολογητέων κερδών φορολογικού έτους 2022 του υπόχρεου και του εκατόν είκοσι τοις εκατό (120%) του ποσού αναφοράς του δεύτερου εδαφίου. Το ποσό αναφοράς ισούται με το ένα τέταρτο (1/4) του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών ή ζημιών των φορολογικών ετών 2018 έως και 2021 και όταν αυτό είναι αρνητικό, θεωρείται μηδενικό.

    Σε περίπτωση που ο υπόχρεος συστάθηκε ή διεξάγει εργασίες μετά το φορολογικό έτος 2018, το ποσό αναφοράς προσαρμόζεται αναλόγως των ετών λειτουργίας του.

    Ως φορολογητέα κέρδη ή ζημιές νοούνται τα φορολογητέα κέρδη ή ζημιές, που λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή του φόρου εισοδήματος.

    Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) υπολογίζεται ως εξής:

    Π.Σ.Α. = [Φορολογητέα κέρδη φορολογικού έτους 2022 – (120% χ (1/4 χ (φορολογητέα κέρδη ή ζημίες φορολογικών ετών 2018 + 2019 + 2020 + 2021))] χ 33%.

    Τα έσοδα από την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης εισπράττονται ως δημόσια έσοδα που χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν δαπάνες στήριξης των νοικοκυριών νια τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

    Διαβάστε επίσης

    Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το Market Pass – Τι προβλέπει



    ΣΧΟΛΙΑ