• Οικονομία

  Market Pass: Ποιοι θα πάρουν διπλό επίδομα – Οι ημερομηνίες για όλες τις πληρωμές

  • NewsRoom
  Market Pass


  Οι πληρωμές του Market Pass μέχρι το τέλος του μήνα θα ζεστάνουν κάπως τις τσέπες των δικαιούχων. Οι ημερομηνίες για την καταβολή των επιδομάτων για τις πληγείσες περιοχές, όσο και για το Youth pass, αλλά και το επίδομα θέρμανσης είναι οι εξής:

  Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου:

  Καταβολή του Market Pass Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023 στους δικαιούχους του Market Pass II σε πληγείσες περιοχές. Η εμφάνιση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς ή στις άυλες κάρτες των δικαιούχων κυμαίνεται από μία έως τρεις εργάσιμες ημέρες.

  Καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς. Ενίσχυση 100 έως 200 ευρώ σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Αφορά 739.926 συνταξιούχους.

  Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου:

  Καταβάλλεται η ενίσχυση 150€ στους δικαιούχους του Youth Pass που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους από την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. Οι ενισχύσεις μπορεί να φανούν εντός των επόμενων εργάσιμων ημερών ανάλογα με τις εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζικών ιδρυμάτων.

  Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου:

  Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί η προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που τιμολογήθηκαν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023 υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023. Πρόκειται για την πρώτη καταβολή, θα ακολουθήσουν ακόμα 2 εντός του 2024.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο κατά τον τρέχοντα μήνα εκταμιεύονται ενισχύσεις 717 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν:

  • Οικονομική στήριξη ύψους 352 εκατ. ευρώ για 2,3 εκατ. συμπολίτες μας, που αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιών του ΟΠΕΚΑ, τους δικαιούχους των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ, τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για τους οποίους αυξάνεται και το επίδομα μόνιμα κατά 8%, χαμηλοσυνταξιούχους με κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

  • Ενίσχυση για 740.000 περίπου συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά με κόστος 107 εκατ. ευρώ,

  • Η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης για περισσότερους από 1 εκατομμύριο δικαιούχους ύψους 189 εκατ. ευρώ,

  • Το διπλό Market Pass για τη Θεσσαλία και τον Έβρο ύψους 35 εκατ. ευρώ,

  • Το Youth Pass για νέους 18 και 19 ετών ύψους 31 εκατ. ευρώ.

  Εν τω μεταξύ, έως 8 Ιανουαρίου δόθηκε παράταση για την υποβολή αιτήσεων Market Pass στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr, για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

  Ακόμη, η ισχύς των ψηφιακών καρτών παρατείνεται έως την 29η Φεβρουαρίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, θα λάβουν επιπλέον επίδομα και μάλιστα διπλάσιο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

  Συγκεκριμένα, οι πληγέντες από τις κακοκαιρίες του Σεπτεμβρίου θα λάβουν επιπλέον επίδομα και συγκεκριμένα το διπλάσιο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

  Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από 6 εξαρτώμενα τέκνα.

  Σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπεται η παράταση των αιτήσεων, είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ, για την καταβολή του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο 2023 έως και την 8η Ιανουαρίου 2024.

  Για όσους υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό μετά την 31η Οκτωβρίου 2023 και έως την 8η Ιανουαρίου 2024, η ενίσχυση αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή πληρωμή έως την 15η Ιανουαρίου 2024.

  Σημειώνεται ότι ενδέχεται λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά πιστωμένα 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.

  Περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης

  Εντός του Ιανουαρίου 2024, και πριν την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμών, διενεργούνται τελικοί έλεγχοι για όλους τους αιτούντες της οικονομικής ενίσχυσης, ιδίως ως προς τα μέλη του νοικοκυριού. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τόσο τους δικαιούχους που είχαν λάβει την αίτηση σε προηγούμενους κύκλους του Market Pass και λαμβάνουν την ενίσχυση των μηνών Αυγούστου-Οκτωβρίου 2023 αυτόματα, όσο και τους νέους αιτούντες. Μετά τον έλεγχο και την πλήρωση των προϋποθέσεων διενεργείται σχετική πληρωμή. Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό ο αιτών που θα ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο θα έχει δικαίωμα να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις μετά την 8η Ιανουαρίου 2024 και να επανυποβάλει την αίτηση μέχρι την 26η Ιανουαρίου 2024.

  Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό πραγματοποιείται έως την 31η Ιανουαρίου 2024. Εάν υπάρξει απόρριψη της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης, δεν επιτρέπεται η αλλαγή του μέσου καταβολής της ενίσχυσης.

  Διαβάστε επίσης:

  Πετραλιάς: Ο προϋπολογισμός του 2024 ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών
  Στην τελική ευθεία η επιταγή ακριβείας – 6 ενισχύσεις μέχρι τα Χριστούγεννα  ΣΧΟΛΙΑ