• Οικονομία

    Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό €800 εκατ. τα νέα μέτρα για τα καύσιμα

    Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλά σε συνέντευξη Τύπου

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Στα «ψιλά» γράμματα της 14ης μεταμνημονιακή της αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν αναφέρει πως η Αθήνα ενδέχεται να προχωρήσει σε ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ισχυρό κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα.

    Σημείο-κλειδί για το οικονομικό επιτελείο αποτέλεσε η έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής στο Ελληνικό σχέδιο για τη μείωση των λογαριασμών του ρεύματος από τον ερχόμενο Ιούλιο, καθώς η ανακοίνωση του πακέτου μέτρων είχε προηγηθεί της έγκρισης από την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν.

    Έτσι, επόμενος σταθμός είναι η αντιμετώπιση των δυσθεώρητων τιμών στα καύσιμα. Με βάση το παρατηρητήριο υγρών καυσίμων Υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή αγγίζει πλέον τα 2,267 ευρώ το λίτρο, όταν χθες είχε βρεθεί στα 2,258 ευρώ.

    Η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου, καθώς το Fuel Pass λήγει στο τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για μία νέα παρέμβαση στην τιμή των καυσίμων μετά τον Ιούνιο, η οποία ενδεχομένως να έχει τρίμηνη διάρκεια.

    Ένα από τα σενάρια τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών είναι μία καταλυτική παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων στη νησιωτική Ελλάδα, όπου οι τιμές «πετούν» ακόμα πάνω και από τα 2,60 ευρώ το λίτρο.

    Αρμόδιες πήγες πάντως επισημαίνουν στο mononews.gr πως ο τελικός σχεδιασμός του τρόπου παρέμβασης των τιμών στα καύσιμα θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς απομένει σχεδόν ενάμισης μήνας μέχρι τη λήξη του Fuel Pass, ένας χρόνος που είναι αρκετός για να προκύψουν νέα δεδομένα γύρω από τις τιμές, οι οποίες μεταβάλλονται καθημερινά.

    Διαβάστε επίσης:

    «Μαστίγιο» της Κομισιόν και για το 2023 – «Δώρων άδωρον» η ρήτρα διαφυγής για την Ελλάδα

    Τα 21 προαπαιτούμενα έως τον Οκτώβριο – Μόνιμες οι μειώσεις εισφορών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης με τη «βούλα» της Κομισιόν

    Ο χάρτης του φετινού ΕΝΦΙΑ – Πόσο φόρο πληρώνει η κάθε περιφέρεια της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ