• Οικονομία

    Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για πληθωρισμό: Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη

    • Bloomberg
    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί ακόμη να πει ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, ακόμη και αφού επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος.

    Τα στοιχεία «ήταν μια θετική έκπληξη», ωστόσο «οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές», δήλωσε σήμερα στη Μαδρίτη.

    Ενώ η «διαδικασία αποπληθωρισμού» είναι ισχυρή, προειδοποίησε ότι «βλέπουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις μισθών» σε μέρη της ευρωζώνης.

    Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 2,4%, προκαλώντας έκπληξη στους οικονομολόγους και ωθώντας τους επενδυτές να εκτιμήσουν πλήρως τη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο.

    Η ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει σε στάση αναμονής την επόμενη εβδομάδα στην τελική της απόφαση για το 2023, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Ο ντε Γκίντος στάθηκε στη γνωστή πολιτική της ΕΚΤ σχετικά με το θέμα, λέγοντας ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και θα εξαρτώνται από τα δεδομένα.

    «Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξάνεται στην Ευρώπη και αυτό είναι μία από τις ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη του πληθωρισμού», σημείωσε.

    «Δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    JPMorgan: Γιατί η Ελλάδα είναι η «λέξη κλειδί» στις ανησυχίες των επενδυτών για το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ