• Οικονομία

    Lombardelli (ΟΟΣΑ): Χάνει το μομέντουμ η παγκόσμια οικονομία

    • Bloomberg

    Lombardelli klair (Πηγή: bloomberg.com)


    Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τονίζοντας ότι χάνεται το μομέντουμ της παγκόσμιας οικονομίας και δεν αναμένεται να βελτιωθεί ούτε το 2025, όταν τα πραγματικά εισοδήματα θα ανακάμψουν από το σοκ του πληθωρισμού και οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν αρχίσει να μειώνουν το κόστος δανεισμού.

    Στην εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outlook), ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι οι προηγμένες οικονομίες του κόσμου οδεύουν προς μια βαθύτερη ύφεση, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν σοβαρά τη δραστηριότητα, κάτι που θα μπορούσε να ενταθεί ακόμη περισσότερο.

    Αύξηση ΑΕΠ μόνο κατά 2,7% το 2024

    Προβλέπει ακόμη ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνο κατά 2,7% το επόμενο έτος μετά από ένα ήδη αδύναμο 2,9% το 2023, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει μόνο στο 3% το 2025.

    Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις προς τα κάτω, εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και μιας αβέβαιης προοπτικής για το εμπόριο, ενώ κίνδυνοι ελλοχεύουν και λόγω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και την απασχόληση περισσότερο από το αναμενόμενο.

    «Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνεται», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Clare Lombardelli.

    «Προβλέπουμε μια ήπια προσγείωση για τις προηγμένες οικονομίες, χωρίς να μπορούμε να το εγγυηθούμε», συνέχισε.

    Σοβαρές συνέπειες

    Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι όλος ο πλανήτης επηρεάστηκε πολύ σοβαρά από την παγκόσμια κρίση πληθωρισμού που ακολούθησε την πανδημία Covid και την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Οι κεντρικές τράπεζες αντέδρασαν σε αυτό με μερικές από τις πιο απότομες και ταχείες αυξήσεις των επιτοκίων στην ιστορία, και έχουν αποδείξει ότι μπορεί να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ακόμη και όταν ο πληθωρισμός μειώνεται, οι δείκτες των τιμών βασικών προϊόντων μπορεί να μένουν σταθεροί, ενώ η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει σε σύσφιξη, έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι οι υποκείμενες πιέσεις περιορίζονται.

    Ο Οργανισμός αναμένει επίσης ότι οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα ξεκινήσουν το β’ εξάμηνο του 2024 και όχι νωρίτερα από την άνοιξη του 2025 στην ευρωζώνη.

    Μεγάλες…προσδοκίες

    Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες των αγορών, που επί του παρόντος ελπίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσουν την πολιτική τους το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους.

    «Οι αναδυόμενες αγορές είναι γενικά σε καλύτερη κατάσταση από τις προηγμένες οικονομίες. Μεταξύ των τελευταίων, η Ευρώπη υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ, εν μέρει επειδή οι χώρες εκεί είναι πιο ευάλωτες στο θέμα των επιτοκίων, καθώς βασίζονται περισσότερο στη χρηματοδότηση των τραπεζών», εξηγεί ο ΟΟΣΑ.

    Πολλές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν μια «προκλητική δημοσιονομική προοπτική», καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται, προειδοποιεί.

    Για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις από τη γήρανση του πληθυσμού και την κλιματική αλλαγή, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι χώρες πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο για μελλοντικές δαπάνες.

    «Συνοπτικά, η παγκόσμια οικονομία “μάχεται” με τον πληθωρισμό, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τις αυξανόμενες δημοσιονομικές πιέσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά η Lombardelli.

    Διαβάστε επίσης: 



    ΣΧΟΛΙΑ