• Οικονομία

  Λοΐζου (ΔΟΣΕ): Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σειρά κλάδων της οικονομίας

  • NewsRoom

  Βίκυ Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης (Πηγή: mintour.gov.gr)


  Τη σημαντική αύξηση των Επενδύσεων κατά την τελευταία διετία, τόνισε η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Βίκυ Λοΐζου, σε συνέντευξή της σήμερα στην ΕΡΤ και ειδικότερα στο Ένθετο Οικονομία.

  Η κ. Λοΐζου επισήμανε ότι το επενδυτικό κλίμα έχει αλλάξει και ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προσελκύει σημαντικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς όπως είπε, οι (καθαρές) εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) για το 2022, ξεπέρασαν τα 7,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας ρεκόρ τριακονταετίας και ότι επί της ουσίας πρόκειται για ένα ρεκόρ για 2η συνεχή χρονιά αφού τo 2021 οι ΞΑΕ είχαν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

  Η γενική γραμματέας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Google, Blackstone Real Estate Partners, Goldman Sachs Asset Management, JP Morgan Chase, Imerys και Sitel επέλεξαν την χώρα μας για να πραγματοποιήσουν μεγάλες και στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις.

  Αναφερόμενη στους παράγοντες που συνέβαλαν στην ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα, εστίασε στην πολιτική σταθερότητα, την αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, τη σταθερή δημοσιονομική πολιτική, την μείωση φορολογίας, το ανταγωνιστικό πλαίσιο στο πεδίο των εργοδοτικών εισφορών, καθώς και τη θεσμοθέτηση γενναιόδωρων επενδυτικών κινήτρων σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων και κλάδων της οικονομίας.

  Η κ. Λοΐζου εξήγησε ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος χάρη στις σημαντικές υποδομές που έχει αναπτύξει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και το εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με τα διαχρονικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

  Όπως η μοναδική γεωπολιτική της θέση, η διεθνής αναγνωρισιμότητα σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού, ποιοτικών τροφίμων και ασφαλούς διαβίωσης, η εξαιρετική μορφολογία του εδάφους και το ήπιο κλίμα καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

  Τέλος η γενική γραμματέας, αναφέρθηκε στους τομείς της οικονομίας που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σειρά κλάδων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η βιομηχανία φιλοξενίας, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και οι επιστήμες υγείας με έμφαση στη φαρμακοβιομηχανία και τη βιοτεχνολογία.

  Ενδιαφέρον, επίσης, όπως ειπε, παρουσιάζει παραδοσιακά η αγροδιατροφή, η ενέργεια με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εφοδιαστική αλυσίδα, τη στιγμή που αυξανόμενο ενδιαφέρον καταγράφεται στους τομείς των οπτικοακουστικών παραγωγών, και στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

  Διαβάστε επίσης: 

  Ξεκινούν οι αιτήσεις για τον «Εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα»

  ΕΛΣΤΑΤ: Ρυθμός ανάπτυξης 2,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2023

  ΗΡΩΝ-RWE-ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Μακροχρόνια σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά

  ──────────────────

  Εκλογές 2023  ΣΧΟΛΙΑ