• Οικονομία

    ΕΛΣΤΑΤ: Ρυθμός ανάπτυξης 2,1% στο α’ τρίμηνο του 2023

    Εικονα με νομίσματα και την ελληνική σημαία που αντιπροσωπεύει την οικονομία της Ελλάδας


    Ανάπτυξη 2,1% σε ετήσια βάση κατέγραψε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2023 καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 4,8% που είχε σημειωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 αλλά παραμένοντας σε τροχιά επίτευξης του ετήσιου στόχου για ανάπτυξη 2,3% στο σύνολο της φετινής χρονιάς.

    Την ίδια στιγμή σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε οριακά κατά 0,1%, καταγράφοντας την πρώτη μείωση σε τριμηνιαία βάση από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καθώς η υποχώρηση στις επενδύσεις υπεραντιστάθμισε την άνοδο στην κατανάλωση.

    Οι προσδοκίες για την επίτευξη μέσου ρυθμού ανάπτυξης φέτος πάνω από το 2 – 2,3% φέτος επικεντρώνονται στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο δεύτερο και κυρίως στο τρίτο τρίμηνο του 2023, με βασικούς οδηγούς τις προσδοκώμενες ισχυρές επιδόσεις στον τουρισμό αλλά και της αναμενόμενης επιτάχυνσης της επενδυτικής δραστηριότητας εξαιτίας και της υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Η κυβέρνηση αναμένει πως η ελληνική οικονομία θα επιβραδυνθεί φέτος στο 2,3% μετά την πολύ ισχυρή επίδοση του 5,9% η οποία καταγράφηκε το 2022, καθώς επηρεάζεται η κατανάλωση από τον πληθωρισμό καθώς και από τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης. Παρά την επιβράδυνση πάντως η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο της ευρωζώνης που αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022:

    Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%. Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών σημείωσε άνοδο 2,9%.

    Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,2%, με τον ακαθάριστο σχηματισμό συνολικού κεφαλαίου να υποχωρεί κατά 0,7%.

    Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9%

    Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%. o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6%

    Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,7%.

    Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022:

    Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,4%

    Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0%

    Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,5%.

    Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,1%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,5%.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέτρος Τζαννετάκης: Προτεραιότητα για τη Motor Oil η βιώσιμη ανάπτυξη

    Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Επιτόκια νέων δανείων και καταθέσεων και το μεταξύ τους περιθώριο

    ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ