• Οικονομία

    Fuel Pass 2: Επιδότηση 80 ευρώ με «μπόνους» 15 ευρώ για την άυλη ψηφιακή κάρτα – Έως 45.000 ευρώ εισόδημα το όριο για την επιδότηση στα καύσιμα

    Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης κάνουν ανακοινώσεις σχετικά με την εξειδίκευση των νέων παρεμβάσεων της Κυβέρνησης για τα καύσιμα

    Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης κάνουν ανακοινώσεις σχετικά με την εξειδίκευση των νέων παρεμβάσεων της Κυβέρνησης για τα καύσιμα (ΑΠΕ ΜΠΕ)


    Διπλάσιο θα είναι το «Fuel Pass» 2 που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς η επιδότηση θα ανέρχεται στα 80 ευρώ για τρεις μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο), ενώ ειδικά για τα νησιά θα είναι 100 ευρώ.

    Η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων θα είναι ίδια με το «Fuel Pass» 1, μέσω της πλατφόρμας του gov.gr.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια εξειδίκευσης του μέτρου σημείωσε πως όσοι διαλέξουν την ψηφιακή κάρτα, αντί για κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό, θα πάρουν επιπλέον 15 ευρώ, αντί για 5 ευρώ που ίσχυε έως τώρα στo «Fuel pass» 1.

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το «μπόνους» των 15 ευρώ περιλαμβάνεται ήδη στα 80 ευρώ της τριμηνιαίας επιδότησης, που σημαίνει ότι όσοι επιλέξουν να λάβουν την επιδότηση απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα λάβουν 65 ευρώ για όλο το τρίμηνο.

    Αντίστοιχα, οι κάτοικοι των νησιών που θα πάρουν την επιδότηση με την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν 100 ευρώ και όσοι την εισπράξουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα πάρουν 85 ευρώ.

    «Παρεμβαίνουμε για να ενισχύσουμε κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα και τη μεσαία τάξη», ανέφερε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι αυξάνεται στα 80 ευρώ από τα 45 που ίσχυε ως σήμερα και επεκτείνεται το Fuel Pass 2 σε περισσότερους δικαιούχους που είναι φυσικά πρόσωπα και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας

    Ο κ. Σταϊκούρας συνέχισε λέγοντας στο πλαίσιο αυτό ενισχύονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις με κάρτα καυσίμων για Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο. Με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα ως 30.000, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικουριού, ως 45.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι οδηγοί είναι 3,1 εκατομμύρια.

    «Η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, αυτό για πληρωμή στην αντλία. Για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ σε ηπειρωτικές περιοχές. Στα νησιά, η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν. Αυτή η επιδότηση ρίχνει την βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ. Το κόστος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ. Για το diesel κίνησης, η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Κόστος 115 εκατομμύρια ευρώ», επεσήμανε.

    Ξεχωριστή παρέμβαση θα υπάρξει για τους αγρότες, αφού επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε: «Οι πολίτες έχουν εξοικείωση με υφιστάμενη πλατφόρμα για το Fuel Pass. Δίνουμε αυτή τη βοήθεια γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ υψηλός το 2021, η ανάπτυξη αυτή είναι ποιοτική, καθώς είχαμε ρεκόρ εξαγωγών. Ταυτόχρονα, είχαμε μείωση της ανεργίας. Η αυξημένη ανάπτυξη έχει αντανάκλασή και στα δημόσια έσοδα, είχαμε υπέρβαση στην εκτέλεση προϋπολογισμού κατά 2,1 δισ. ευρώ. Ο τρίτος λόγος είναι τα έσοδα από τον τουρισμό. Όλα αυτά γίνονται παρά τις τεράστιες εξωγενείς πιέσεις, τις αυξήσεις των διεθνών τιμών σε εμπορεύματα και καύσιμα».

    Τα εισοδηματικά κριτήρια

    Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 για κάθε μέλος του νοικοκυριού με «ταβάνι» τα 45.000 ευρώ. Οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι πάνω από 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

    Αναλυτικά,

    · Άγαμος έως 30.000 ευρώ,

    · Ζευγάρι έως 33.000 ευρώ,

    · Ζευγάρι με 1 παιδί έως 36.000 ευρώ,

    · Ζευγάρι με 2 παιδιά έως 39.000 ευρώ,

    · Ζευγάρι με 3 παιδιά έως 42.000 ευρώ και

    · Ζευγάρι με 4 παιδιά έως 45.000 ευρώ.

    Όσον αφορά στο ντίζελ, η ενίσχυση παραμένει στα 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος – συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ – θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Στόχος είναι να κρατηθεί η τιμή στην αντλία κάτω από τα 2 ευρώ.

    Παραδείγματα

    Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο η επιδότηση μειώνει τις τιμές κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα.

    Για παράδειγμα, αν στην Αττική η βενζίνη κοστίζει 2,40 ευρώ το λίτρο, με την επιδότηση των 60 λίτρων το μήνα, ο οδηγός του κάθε οχήματος θα είναι σαν να βάζει βενζίνη με 1,96 ευρώ το λίτρο.

    Με το diesel στο 2,06 ευρώ το λίτρο στην Αττική, η τιμή πέφτει πρακτικά στα 1,62 ευρώ το λίτρο.

    Με τη βενζίνη στα Δωδεκάνησα στα 2,55 ευρώ, με την επιδότηση των 60 λίτρων το μήνα, η τιμή της αμόλυβδης μειώνεται πρακτικά στα 1,99 ευρώ το λίτρο, ενώ με diesel στις Κυκλάδες προς 2,22 ευρώ το μήνα, οι οδηγοί είναι σαν να βάζουν καύσιμο με 1,66 ευρώ το λίτρο.

    Δείτε το βίντεο με την εξειδίκευση των μέτρων:

    Διαβάστε επίσης:

    Fuel Pass No2: Στα 80 ευρώ αυξάνεται το επίδομα στη βενζίνη – Παραμένει η επιδότηση 0,15 ευρώ στο diesel

    Χατζηδάκης: Οι 10 βασικοί άξονες του κυβερνητικού έργου για εργασία, ασφάλιση και κοινωνική προστασία



    ΣΧΟΛΙΑ